Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Scott Dixon dosáhl hattricku a dotahuje Franchittiho

Scott Dixon dosáhl hattricku a dotahuje Franchittiho

Honda 200 at Mid-Ohio - výsledky závodu

Honda 200 at Mid-Ohio
85 kol
26°C - oblačno
2 žluté fáze - celkem 9 kol
nejrychlejší kolo: Dario Franchitti - 68,0148 sekundy v 75. kole

Scott Dixon zvítězil na přírodním okruhu Mid-Ohio v závodě, který začal divokým karambolem jezdců stáje AGR, a dosáhl tak třetího vítězství v řadě za sebou. Dario Franchitti dojel druhý a podle všeho se zřejmě o titulu letošního šampióna rozhodně právě mezi nimi. Třetí skončil Helio Castroneves. Tony Kanaan dojel čtvrtý před Danicou Patrick. O výsledku na trati, kde je velmi obtížné předjíždět, rozhodovala především strategie ohledně doplňování paliva a schopnost s ním během jízdy šetřit.

Start do závodu byl skutečným dramatem. Zatímco Castroneves vyrazil vpřed, za jeho zády došlo v první zatáčce ke kolizi tří jezdců týmu AGR. Zatímco Danica Patrick na startu poněkud zaspala, Kanaan se snažil protáhnout dopředu a výsledkem byl jeho kontakt nejprve s Danicou a pak s Marco Andrettim, jehož vůz se převrátil a nešťastný Marco skončil mimo trať hlavou dolů, a to už po několikáté v této sezóně. Naštěstí se mu nic nestalo a po odklizení trosek mohl závod pokračovat.

Úvod k dramatu v první zatáčce. Danica je už po kontaktu s Kanaanem mimo trať, Marco vzlétne za malý okamžik

Na celé situaci vydělali nejvíce Scott Dixon a Darren Manning, kteří se skrumáží dokázali protáhnout na druhé, respektive třetí místo. Vpřed se posunul i Ryan Hunter-Reay, ale v následujících kolech bylo vidět, že za ním jedoucího Wheldona a Danicu Patrick, která po zdržení zaviněném havárií spěchala vpřed, značně brdí. Dopředu se tlačil i Kanaan, ale dlouho se nemohl dostat před Matsuuru, byť bylo zřejmé, že je výrazně rychlejší.

Důležitost šetření s palivem se projevila hned při prvních zastávkách v boxech, kdy Dixon dokázal zůstat na trati déle než Castroneves a ujal se vedení. Na trati se za vedoucí skupinou tvořenou Dixonem, Castronevesem a Franchitim tvrdě bojovalo, tak jak se Kanaan a Danica Patrick prodírali polem vpřed. K druhé zastávce zajelo celé pole najednou poté, co z dráhy vyletěl Sam Hornish. Na trati zůstali jen Kanaan a Scott Sharp, kteři jeli s alternativní palivovou strategií. Zatímco přes Sharpa se skupina pronásledovatelů převalila jako vlna přes pláž, Kanaan nasadil ostré tempo a začal si budovat náskok. Nebylo to však dost na to, aby zůstal na čele po své poslední zastávce pro palivo.

Hromadné zastávky v boxech po havárii Sama Hornishe

O vítězi rozhodly poslední zastávky v boxech. Dlouho vedoucí Franchitti se vrátil zpět na trať až za Dixona, ale stále před Castronevesem. Franchitti ještě v posledních kolech vystupňoval tlak na Dixona, ale zkušený Novozélanďan odpověděl stejným způsobem, dokázal rovněž zrychlit a vedoucí pozici si ohlídal.

Hunter-Reay rozhodně nezklamal. Zde vede skupinku s Danem Wheldonem a Danicou Patrick   

Scott Dixon tak dokázal své 27. narozeniny oslavit nejlepším možným způsobem, když dokázal zvítězit ve třetím závodě za sebou. Totéž dokázali v IndyCar Series před ním jen jeho týmový kolega Dan Wheldon a mnohem dříve Kenny Brack. Vedoucí jezdec šampionátu Dario Franchitti si druhým místem připsal další důležité body do celkového hodnocení a bez šance na titul není ani Tony Kanaan, který dojel čtvrtý. Skvěle zajeli i Darren Manning, který přivezl A.J. Foytovi šesté místo a rozhodně nezklamal ani Hunter-Reay, kterému při jeho premiéře v IndyCar Series patřila příčka sedmá.

Série pokračuje za čtrnáct dní závodem na superoválu v Michiganu.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
1:47:24.0663
2.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
2.6917
3.
 H.Castroneves  Team Penske
8.6783
4.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
8.9611
5.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
25.2578
6.
 D.Manning  A.J. Foyt Enterprises
30.4606
7.
 R.Hunter-Reay  Rahal Letterman Racing
44.5001
8.
 B.Rice  Dreyer & Reinbold Racing
49.9197
9.
 T.Scheckter  Vision Racing
54.5332
10.
 D.Wheldon  Target Chip Ganassi Racing
55.1833
11.
 S.Sharp  Rahal Letterman Racing
1 kolo
12.
 K.Matsuura  Super Aguri Panther Racing
1 kolo
13.
 A.J.Foyt IV  Vision Racing
1 kolo
14.
 S.Hornish Jr.  Team Penske
1 kolo
15.
 S.Fisher  Dreyer & Reinbold Racing
2 kola
16.
 E.Carpenter  Vision Racing
3 kola
17.
 V.Meira  Panther Racing
porucha
18.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
havárie

Všechny časy neoficiální