Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Erik Janiš jedničkou českého A1 Grand Prix týmu

Erik Janiš jedničkou českého A1 Grand Prix týmu

Třetí sezonu bude vysílat Česká televize.

Jak jsme již předeslali zde, Erik Janiš se stal hlavním pilotem českého A1 Grand Prix týmu. Ve dvojici jej bude v tzv. rookie jízdách doplňovat Jan Charouz.

Náhradními jezdci, budou-li třeba, jsou Tomáš Enge, Jarek Janiš a Filip Salaquarda.

Mladší z bratrské dvojice platí za největší talent českého motorsportu. Dokázal to nejen motokárovým titulem evropského šampiona. Letos mimo jiné závodí v European FIA GT3 či International Formula Master a v obou šampionátech patřil okamžitě k nejrychlejším. Navíc dostal i nabídku k angažmá od týmu Alfa Romeo pro MS cestovních vozů WTCC. K tomu suverénně vládne populární sérii Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup.

V šampionátu může získat titul již tento víkend v Mostě. V neděli, ihned po dvojzávodech shodných vozů, odlétá k prvním testům A1 GP v anglickém Silverstone.

Třetí sezonu A1GP, jako tu druhou, bude vysílat Česká televize.

„Tato novinka pro mě znamená opravdu hodně," netajil se nadšením Erik Janiš. "Toužil jsem po nějakém kvalitním formulovém angažmá a má nominace pro českou stáj naplňuje můj sen. Jsem šťastný! Zároveň si uvědomuji obrovskou zodpovědnost, kterou budu jako jezdec české reprezentace mít. Udělám vše, abych nezklamal. Z počátku se budu určitě hlavně učit, tak silnou formuli jsem totiž ještě nikdy neřídil. Ale snad vše co nejdříve dostanu pod kůži.

Šampionát má velkou prestiž, mé angažmá je pro mě skutečnou výzvou. V neděli večer po závodech Octavia Cupu vyrážím do anglického Silverstone k prvním testům A1GP. Už se nemůžu dočkat.“

Erik Janiš pojede v úvodních čtyřech závodech i tréninky pro nováčky, najezdí tedy v přípravě více kilometrů.

Důvodem, proč tým nesáhl po Tomáši Engem a Jarkovi Janišovi pro pozici jedničky je jejich velká zátěž.