Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Erik Janiš vstoupí do A1GP s titulem šampiona oktávek

Erik Janiš vstoupí do A1GP s titulem šampiona oktávek

Tento týden bude testovat A1GP na Silverstone.

Jednička českého týmu A1GP Erik Janiš triumfoval v mosteckém dvojzávodě oktávek a dojel si pro titul v sérii.

Shodné škodovky bojovaly ve společnosti Evropského poháru tahačů, v parádní kulise asi 70 000 diváků. Erik Janiš, vyrážel do prvního závodu z pole position. Pozici lídra ovšem hned po zhasnutí červených světel ztratil.

Jeho hlavní sok v boji titul, jednačtyřicetiletý Václav Brejla závodící v poháru od jeho začátku před 11 lety, mu v úvodu ujel o několik desítek metrů. První pilot týmu ACA se brzy začal rudému stroji přibližovat. Jakmile Brejlu dojel „na kufr“, bez potíží soupeře předjel. Pak už si udělal pohodlný náskok a triumfoval. Počtvrté v sezoně.

Ve druhé jízdě, do níž se jako vždy startovalo tak, že prvních šest z úvodní jízdy vyráželo v opačném pořadí, si Erik Janiš jen hlídal pořadí. Nepouštěl se do bitev, nepřejížděl přes ostré obrubníky. V poklidu sledoval dění před sebou i ve zpětných zrcátkách. Věděl, že si jede pro titul šampiona. Na oslavy v severomoravském týmu nezbylo moc času, protože v devět hodin večer Erik Janiš odletěl do Anglie, kde v Silverstone bude v úterý a ve středu poprvé testovat monopost A1GP.

"Moc mě těší, že v mém závodnickém životopise je další celkové vítězství v nějakém šampionátu," řekl po závodě Erik Janiš. "Teď se soustředím na A1GP, což je pro mne obrovská výzva. Nechci zklamat důvěru manažera a šéfa českého týmu Antonína Charouze a vybojovat co nejlepší výsledky.“

Ten k tomu řekl:

"Erika čeká velmi tvrdá práce – role prvního pilota našeho týmu v A1GP. Věřím, že se s ní popasuje a ve světové sérii v našich barvách uspěje.“