Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mosley pohrozil, že pneumatiky s drážkami v F1 zůstanou

Mosley pohrozil, že pneumatiky s drážkami v F1 zůstanou

Pokud se změny v aerodynamice pro rok 2009 minou svým účinkem.

Max Mosley v rozhovoru pro magazín Autosport varoval, že pneumatiky s drážkami by ve formuli 1 mohly zůstat, pokud by změny v aerodynamice plánované na rok 2009 nepřinesly očekávané zpomalení vozů.
 
Zatímco jezdci byli po prvních testech hladkých pneumatik, jejichž znovuzavedení má přijít po následující sezoně, nadšeni, prezident Mezinárodní automobilové federace jejich entuziasmus nesdílí.
 
Ačkoliv se jednalo pouze o simulace, jízda s vozem za použití přítlaku na úrovni roku 2009 a s hladkými pneumatikami demonstrovala, že pokles rychlosti monopostů by nemusel být tak výrazný, jako se původně předpokládalo.
 
"Teorie je taková: mnohem méně aerodynamického přítlaku a více mechanického gripu by mělo zlepšit závodění a usnadnit předjíždění.
 
Pokud se ukáže, že se slibovaná redukce přítlaku nedostaví a rychlosti v zatáčkách budou narůstat, prostě zase zavedeme pneumatiky s drážkami," prohlásil první muž FIA.
 
"Nechceme to udělat, ale někdy nám experti na aerodynamiku slíbí poloviční úbytek přítlaku a ten se pak nedostaví. Rychlosti pak rázem narůstají. Máme na to odpověď, pokud to bude nutné."