Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

O trestech během závodu se bude rozhodovat opět jinak

O trestech během závodu se bude rozhodovat opět jinak

FIA chce rychlejší, nestrannější a spolehlivější rozhodování.

Stálý sportovní komisař Tony-Scott Andrews na konci loňského roku odešel do důchodu, a tak tuto situaci FIA hodlá využít k restrukturalizaci organizace sportovních komisařů.

Mezinárodní automobilová federace si dala za úkol provést do začátku letošní sezony takové změny, které by zefektivnily řešení incidentů v průběhu závodních víkendů.

Doposud byl při každém závodě přítomen jeden stálý komisař, kterému napomáhali dva zvolení komisaři. Jeden z národní, druhý z nadnárodní motoristické organizace. FIA se rozhodla, že do budoucna budou volení komisaři tři.

Těm navíc bude asistovat oficiální osobní zástupce Maxe Mosleyho, Alan Donelly.

Aby se předešlo spekulacím o nestrannosti komisařů, hodlá FIA nominovat lidi ze zemí, které jsou naprosto neutrální, tedy ze států, které nemají ve formuli 1 svého závodníka.

Nově zavedené změny by mohly přinést rychlejší a průhlednější řešení závodních incidentů. Za jeden z důvodů nutnosti změny je považována situace, kdy po Grand Prix Japonska komisařům trvalo pět dnů, než se rozhodlo, zda jízda Lewise Hamiltona byla nebo nebyla v souladu s pravidly.