Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Policie je na stopě viníkům skandálu

Policie je na stopě viníkům skandálu

McLaren se ohradil proti sdělením italských vyšetřovatelů.

Italští vyšetřovatelé jsou na stopě pravým viníkům skandálu poté, co odcestovali do sídla McLarenu, kde ve středu došlo k výslechu klíčových osob v týmu. Mimo to se podívali do obydlí některých z nich.

Z této návštěvy si vyšetřovatelé podle vlastních slov odvezli několik důkazů, které indikují, kdo je za celý skandál zodpovědný.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) již celou záležitost uzavřela po vyloučení McLarenu z loňské sezony a omluvě týmu za svá provinění, civilní šetření však probíhají a hrozí také individuální tresty.

Podle policistů jsou mezi možnými viníky nejvyšší představitelé McLarenu a vysoce postavení inženýři. Mezi vyšetřovanými byli mj. také šéf týmu Ron Dennis, výkonný šéf Martin Whitmarsh, technický ředitel Paddy Lowe a členové užšího vedení společnosti Jonathan Neale a Rob Taylor.

Podle všeho jsou středem skandálu bývalý šéfkonstruktér McLarenu Mike Coughlan a bývalý šéfinženýr Ferrari Nigel Stepney. Má se ovšem za to, že nezůstanou jedinými obviněnými.

McLaren se proti mediální zprávě italských vyšetřovatelů obořil s tím, že informace o důkazech jsou "obrovsky nepřesné a zavádějící". Podle týmu totiž ještě ani nebyly zpřístupněny inkriminované materiály, kvůli kterým italští vyšetřovatelé do Británie přicestovali.

"Italská policie ani nezačala materiály studovat," zlobí se McLaren nad podle vlastního přesvědčení tendenčním oznámením veřejnosti. "Velmi vážně pochybujeme nad tím, kdyby toto vyšetřování odhalilo něco nového, co ještě nebylo prošetřeno."

McLaren trvá na tom, že by měly být dodrženy vyšetřovací postupy a jednotlivé kroky by neměly být zneužívány ve veřejném sektoru.

"Žádné dosavadní šetření neprokázalo, že dokumenty, které dostal Mike Coughlan od Nigela Stepneye, byly předány komukoli dalšímu ve firmě McLaren Racing, nebo implementovány do vozu McLaren."

McLaren se obrátí se žádostí o pomoc na britskou vládu právě s ohledem na postup italských vyšetřovatelů v komunikaci s veřejností.