Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

ChampCar série už před spojením vyhlásila bankrot

ChampCar série už před spojením vyhlásila bankrot

Kvůli dluhům 16 mil. dolarů.

Vedení série ChampCar letos 14. února, asi týden před zveřejněním informací o spojení ChampCar a IndyCar, rozhodlo o vyhlášení bankrotu. Dluhy se pohybují okolo 10 mil. dolarů poté, co z původních 16 mil. dolarů ukrojilo 6 mil. dolarů prodej některého majetku a intelektuálních práv sérii IndyCar.

Čtyři roky před tím přitom zkrachovala série CART, Kevin Kalkhoven, Gerald Forsythe, Paul Gentilozzi a Dan Pettit pak následně vytvořili ChampCar sérii. Navíc, pokud Kevin Kalkhoven a Gerald Forsythe budou novou sérii IndyCar veřejně podporovat, mají slíbenou odměnu ve výši 2 mil. dolarů.

Forma, jakou byl bankrot vyhlášen, znamená po rozhodnutí soudu ochranu před věřiteli po určitou dobu, aby se mohla firma případně zotavit. Důvodem v písemném rozhodnutí vedení ChampCar je nedostatek prostředků na pořádání sérice v roce 2008.

Finanční šéf ChampCar ve zdůvodnění napsal, že je v nejlepším zájmu amerického formulového sportu prodat majetek IRL a sjednotit tento sport pod hlavičkou IRL ještě před sezonou 2008.

ChampCar jede poslední závod letos na Long Beach. Reklamu a televizní práva ale už zajišťuje IRL.