Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Proč formule 1 nebude pod Ecclestonem nikdy formulí 1?

Proč formule 1 nebude pod Ecclestonem nikdy formulí 1?

Když Evropa zaostává za Amerikou...

Formule 1 může být velmi drahou značkou generující miliardy dolarů na příjmech jejím vlastníkům, zejména marketingové společnosti Bernieho Ecclestona. Na straně druhé snad neexistuje automobilový šampionát, který by byl před těmi, jež jej živí, tak uzavřený jako právě formule 1.

Netušené možnosti internetu jsou netušené jen pro ty, kteří nechtějí jít s dobou, což platí dvakrát v případě Ecclestona. Místo toho, aby na oficiálním webu formule 1 nabídl ke zhlédnutí ty nejzajímavější multimediální materiály včetně videa nebo vyvinul interaktivní služby, které by přiblížily formuli 1 více divákům, snad polovina jeho společnosti Formula One Management se soustředí na to, aby na YouTube zakázala vše, co tam kdo s logem F1 hodil - možná proto, aby lidem formule 1 nezevšedněla a nestala se tak levnější.

A to nemluvě o sterilních a nezajímavých oficiálních sezonních Review, které jsou na DVD až od roku 2003 (!) a dodnes nejsou na témže médiu dostupná léta předchozí (s výjimkou let sedmdesátých a nově roku 2000). (Na straně druhé, ačkoli na VHS, Season Review 2001 je neuvěřitelně povedené, což z něj dělá onu pověstnou výjimku potvrzující pravilo).

Mnozí diváci si všimli, že s novou sezonou se vylepšila i oficiální grafika při televizních přenosech. Přibyly portréty jezdců, jejich statistiky či rolující proužek s aktuálním pořadím závodu - vše, co už je fandům amerických formulí známo léta!

Letos vedení IndyCar série uzavřelo dohodu se společností Mediazone a za 39,99 dolarů (asi 650,- Kč) na celou sezonu nabízí fanouškům službu IndyCar Race Control (koukněte na demo zde). Když pomineme skutečnost, že by v případě formule 1 nebyla cena takto nízká (to by samo o sobě narušilo dojem, že formule 1 není něco speciálního), netroufám si odhadovat, kdy něco podobného Ecclestonovu FOM napadne.

IndyCar Race Control vám během jízd včetně závodu nabízí 360° kamery ve vybraných vozech (těchto kamer je 4 až 9 podle závodu s výjimkou japonského Motegi), které si můžete libovolně vybírat. Navíc je k dispozici pohled na aktuálního lídra závodu.

K dispozici je u těchto vozů telemetrie včetně použití plynového a brzdového pedálu, údaje o zastávkách v boxech, GPS pozice na dráze a samozřejmě časomíra (služba nenabízí hlavní televizní přenos).

Kompletní sezonu IndyCar včetně závodu ChampCar série na Long Beach nabídne také Galaxie Sport. První závod se vysílá již dnes v noci v 1:05 hodin.