Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozhovor s Maxem Mosleym

Rozhovor s Maxem Mosleym

Prezidentem Mezinárodní automobilové federace.

Max Mosley se o uplynulém víkendu poprvé rozhodl promluvit veřejně o skandálu, který otřásá světem formule 1. Dosavadní šéf FIA trvá na tom, že News of the World staví celý příběh na jakýchsi "nacisticko-sexuálních orgiích", které se ale podle Mosleyho nezakládají na pravdě.

"Je to záměrná, chladnokrevná, vypočítavá lež" řekl Mosley, podle kterého bulvár neměl čím zdůvodnit zveřejnění sexuálních aktivit prezidenta FIA, a tak si příběh o prvcích nacismu vymyslel.

Záležitosti, které jsou podle Mosleyho čistě privátní a jejich tajné natočení a publikování Mosley chápe jako velmi drsné narušení soukromí, nebyly před zveřejněním s Mosleym ani komunikovány.

Sexuálních hrátek se zúčastnilo celkem pět prostitutek.

"Ostatní čtyři nejspíš utrpěly šok, když se dozvěděly, čeho se staly součástí," řekl Mosley v narážce na skutečnost, že ta, co tajně točila, byla bulvárem uplacena. "Todle prostě tihle lidé normálně nedělají."

V rozsáhlém rozhovoru se Max Mosley rozpovídal i na téma sexu jako takového, široké škály aktivit s ním spojených i za hranice toho, co on sám by podstoupil.

"Lidé to dělají a týká se to jen těch lidí, kteří to dělají, nechápu, co je na tom nemorálního..."

Max Mosley přiznal, že jeho žena "nebyla moc potěšena" a že synové jej plně podporují. Mezi těmi, kteří vyjádřili Mosleymu podporu, je i jeden z šéfů Ferrari Jean Todt:

"Je výborný v tom, co dělá, je velmi inteligentní, spolehlivý a velmi pracovitý," řekl Todt. "Životů, kolik zachránil, je bezpočet. Všichni například byli proti zařízení HANS. A přitom měl pravdu.

Jsem proto v šoku, že lidi se vozí po něčem, co s jeho prací nemá vůbec nic společného."

Podporu Mosleymu vyjadřuje spousta lidí (ti, co kritizují, tak činí přes média).

"Opakuji, je to nechutné narušení mého soukromí, pro které neexistuje to nejmenší opodstatnění, nezajímá je, jestli je to pravda nebo lež, nebo jaké škody tím způsobí, to vše jen pro to, aby prodali pár popsaných papírů."

Na červenec je naplánováno soudní řízení mezi Mosleym a News of the World.

"Je to čistě osobní, a oni to dali do úplně jiné roviny podepřené šílenou lží o nacismu, což jim prokážeme, a když jsem řekl, že to není pravda, nařkli mě, že jsem lhář," řekl Mosley.

Jakkoli se Mosley nejspíš neprovinil vůči dobrým mravům a naopak jsou to jiný, kdo beztrestně jednají v jejich rozporu, pozornost veřejnosti se odklání od formule 1 právě k tomuto tématu. Není to samo o sobě důvodem pro odstoupení? Podle Mosleyho navzdory výzvám národních federací jsou ale mnohé další, které jej podporují.

"Ty samozřejmě nejsou vidět," řekl Mosley a dodal, že ti, co jej kritizují, si nejspíše myslí, že sexuální aktivity jsou zakázány.

"Téměř všichni vám potvrdí, že to, co děláte, a nikomu to neubližuje, je to v soukromí a osobní, se jich tím pádem netýká. Půjdu a zeptám se vedení FIA, zda chce, abych zůstal a nebo šel.

Je to na nich, ne na bývalých jezdcích formule 1 a podobně.

Musím upřímně říci, že profesionálně mě naplňuje pocit, že mnoho lidí dnes chodí a žije zdrávo a nezraněno, což by se jim nestalo, kdybych neudělal to, co jsem dělal posledních patnáct let.

V motorsportu, jeden nebo dva jezdci by už nebyli mezi námi,  kdybych neudělal to, co jsem dělal posledních patnáct let. To tvrdí experti. Ale v motorsportu jsou ta čísla o mnoho menší. To důležité je na silnicích. A tam hovoříme o tisísích.

Myslím u toho na konkrétní rodinu, doma zazvoní policista, který má pro vás šílenou zprávu, a vždy jsem politikům říkal: představte si, že jste to zrovna vy, věnovali byste se bezpečnosti na silnicích daleko více.

Tohle je ta obrovská práce FIA."