Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Super Aguri ve formuli 1 skončilo

Super Aguri ve formuli 1 skončilo

Dnes to stáj oficiálně potvrdila.

Dlouho trápící se tým Super Aguri ve formuli 1 s okamžitou platností končí. Nepodařilo se najít věrohodného a finančně silného investora, který by pokračoval v tom, co Aguri Suzuki před více než dvěma lety začal.

Dnes bylo poslední jednání mezi Suzukim a vedením Hondy, která Super Aguri až do Velké ceny Španělska 2008 podporovala. Závěrem je, že Super Aguri ve formuli 1 končí.

V listopadu 2005 podal Suzuki přihlášku do šampionátu jako Super Aguri F1 Team.

"Bohužel musím oznámit, že tým ode dneška ukončil své závodní aktivity," řekl Suzuki.

Podle něj byla smrtelnou ranou pro tým insolventnost jednoho z velkých sponzorů SS United Oil & Gas. To dostalo stáj okamžitě do finančních problémů a nezúčastnila se ani mezisezonních testů.

Dalším problémem se ukázala být zákaznická šasi, která oproti původním předpokladům budou od roku 2010 nakonec zcela zakázána. Situaci neulehčila ani nová technická pravidla pro příští rok, která doznávají velkých změn.

Honda provoz týmu podporovala do poslední chvíle, ale s ohledem na výše uvedené došel Aguri Suzuki k rozhodnutí odejít z formule 1.

Říká se, že tým vznikl hlavně proto, aby Honda dokázala udržet Takumu Sata ve formuli 1. Ten se nyní musí obejít bez angažmá, stejně jako Anthony Davidson.

Po týmu Prodrive, který se na startu letošních velkých cen ani neobjevil, je Super Aguri další stájí, která musela svou snahu o účast ve formuli 1 vzdát, a místo původně plánovaných 24 aut od následujícího víkendu v Turecku bude startovat aut pouze 20.