Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Justin Wilson věnoval své vítězství Paulu Newmanovi

Justin Wilson věnoval své vítězství Paulu Newmanovi

Detroit Indy Grand Prix - výsledky závodu

Justin Wilson se dočkal a přivezl dnes celkově druhé letošní vítězství v sérii IndyCar týmu Newman/Haas/Lanigan Racing. Počátek závodu sice patřil oběma pilotům bojujícím o titul šampióna série, tedy Dixonovi a Castronevesovi, ale Dixona vyřadila z boje o vítězství chybná strategie zvolená týmem a Castroneves musel přenechat vedoucí pozici Wilsonovi poté, co ho po restartu následujícím po poslední žluté fázi zablokoval. Třetí dojel loňský vítěz Tony Kanaan. Boj o titul rozhodne tedy i letos stejně jako vloni finále na Chicagolandu

Detroit Indy Grand Prix - Belle Isle Raceway
87 kol - časově omezený závod
26°C - jasnoo
4 žluté fáze - celkem 11 kol
nejrychlejší kolo: Justin Wilson - 1:13,0537 sekundy v 85. kole

Do závodu, který mohl rozhodnout o titulu šampióna série, odstartoval z pole position nejlépe Scott Dixon.  Hned v prvním kole však kolem okruhu zavlály žluté vlajky, to když spolu lehce kolidovali Junqueira a Milka Duno. Ani restart ve třetím kole nepřinesl na čele nic nového a Dixon s Castronevesem se začali od rychle vzdalovat zbytku startovního pole. Třetí jezdil Oriol Servia, následován Wilsonem, Briscoem, Rahalem  a Kanaanem. O trochu vzruchu se v úvodní části postaral Will Power, který předvedl odvážný předjížděcí manévr a Dan Wheldon, který jako první z favoritů zajel do boxů k první zastávce již v 11. kole.

Tým Chipa Ganassiho měl ostatně včera všeobecně kreativní náladu ohledně palivových strategií, bohužel ke své škodě. Když totiž kolem tratě zavlály v 18. kole opět žluté vlajky, povolal do boxů poněkud překvapivě i vedoucího muže celého pole Scotta Dixona. Když pak byl závod restartován o dvě kola později, Castronevesovi nic nebránilo převzít v pohodě vedení., zatímco Dixona čekal beznadějný boj ve středu pole. Kromě Dixona zajeli do boxů i Briscoe, Rahal a Andretti, jak se však brzy ukázalo, bylo to velmi špatné rozhodnutí.

Zastávky v boxech během závodu na Belle Isle v Detroitu

Castroneves teď na čele nijak nespěchal , neboť Servia na druhém místě nejevil příliš známek agresivity. Zastávky v boxech pro většinu startovního pole přišly v 31. a 32. kole a Helio se dokázal vrátit zpět do vedení. Tým NHL Racing posunul vpřed Justina Wilsona přd Oriola Serviu a castronevesovi začaly poprvé krušné časy, neboť Brit si počínal za jeho zády rozhodně agresivněji, než předtím Servia. Dixonův postup se zastavil na pátém místě za Kanaanem.

Další žlutou fázi přineslo 34. kolo, když nezávisle na sobě havarovali E.J.Viso a zároveň se během divokého předjíždějícího manévru, kdy se po Strand Avenue řítili ke komplexu u kasina vedle sebe Meira, Danica Patrick a Graham Rahal, střetli Meira s Danicou. Po restartu v 38. kole se situace na čele poněkud uklidnila a Castroneves si začal budovat mírný náskok. Na pořadí příliš nezměnily ani další zastávky v boxech. Závod se v té době vyvíjel hodně špatně pro Dixona, který se pohyboval kolem pátého místa a hrozilo mu, že bude muset před koncem závodu ještě jednou do boxů pro palivo. Záchranu mu přinesl týmový kolega Dan Wheldon, který v 66. kole opřel svůj monopost do bariéry z pneumatik. Následná žlutá fáze nejenže ušetřila Dixonovi palivo, ale způsobila i zkrácení závodu a tři kola.

Mechanici od Pantherů se snaží opravit poškozený závěs pravého zadního kola po kontaktu Meiry s Danicou Patrick

Výrazně však zkomplikovala život Castronevesovi, neboť Justin Wilson byl po restartu jako pokropený živou vodou a byl najednou zjevně daleko rychlejší než Brazilec. Justin několikrát naznačil pokus o předjetí, ale rozhodující okamžik přišel v 72. kole, kdy byl Wilson výrazně rychlejší na výjezdu ze zatáčky č.12 a pokusil se Castronevese předjet. Helio oba pokusy o předjetí zablokoval a vzápětí přišel trest v podobě rozhodnutí Briana Barnharta, které nařizovalo Castronevesovi přepustit vedení Wilsonovi. Oba piloti pak ještě zvýšili své tempo a nechali své konkurenty vedené teď  Tony Kanaanem daleko za sebou. Během závěrečných kol dokázal ještě Wilson zajet ještě nejrychlejší kolo závodu a dokázal tak, že byl v závěrečné fázi závodu skutečně tím rychlejším pilotem.

Tým Newman/Haas/Lanigan Racing tak získal po úspěchu Grahama Rahala v St. Petersburgu díky Wilsonovi své druhé vítězství v Indycar Series, Které během rozhovorů po závodě jak Wilson, tak Carl Haas, věnovali Paulu Newmanovi. Castroneves rozlobený na vedení závodu dojel druhý, třetí pak byl se značnou ztrátou Kanaan, následovaný Serviou a Dixonem .

Tony Kanaan Justina Wilsona na pódiu řádně osprchoval šampaňským

Stejně jako v loňském roce tak o titulu šampióna série rozhodne až poslední závod sezóny, který se jede na oválu v Chicagu již příští týden.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 J.Wilson  Newman/Haas/Lanigan Racing
2:00:10.7618
2.
 H.Castroneves  Team Penske
4.4058
3.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
17.6815
4.
 O.Servia  KVR Technology
26.5468
5.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
27.7185
6.
 R.Hunter-Reay  Rahal Letterman Racing
27.7185
7.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
28.6815
8.
 W.Power  KVR Technology
28.8776
9.
 R.Briscoe  Team Penske
35.5244
10.
 A.J.Foyt IV  Vision Racing
38.1040
11.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing
38.3811
12.
 D.Manning  A.J. Foyt Enterprises
44.6662
13.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
47.8028
14.
 E.Carpenter  Vision Racing
61.2771
15.
 M.Moraes  Dale Coyne Racing
1 kolo
16.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
1 kolo
17.
 V.Meira  Panther Racing
4 kola
18.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
porucha
19.
 B.Rice  Dreyer & Reinbold Racing
porucha
20.
 D.Wheldon  Target Chip Ganassi Racing
23 kol
21.
 T.Scheckter  Luczo Dragon Racing
31 kol
22.
 A.Tagliani  Conquest Racing
porucha
23.
 M.Duno  Dreyer & Reinbold Racing
ovládání
24.
 E.Viso  HVM Racing
havárie
25.
 J.Camara  Conquest Racing
havárie
26.
 M.Roth  Roth Racing
nestartoval

Všechny časy neoficiální