Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

IndyCar zůstane v Detroitu nejméně do roku 2021

IndyCar zůstane v Detroitu nejméně do roku 2021

Promotér podepsal s úřady novou smlouvu

Šampionát IndyCar Series o jeden z tradičních závodů zřejmě nepřijde. Promotér Grand Prix na ostrově Belle Isle v Detroitu podepsal s úřady novou smlouvu, aby mohl pořád závody až do roku 2021. Ve smlouvě má navíc opci na další dva roky. Nyní musí ještě uzavřít novou smlouvu také s IndyCar, ale tomu již nic nebrání.

Pokračování závodu na ostrově Belle Isle doposud bránila chybějící smlouva mezi promotérem a Úřadem pro přírodní zdroje státu Michigan. Tu se podařilo uzavřít v pátek.

„Je skvělé slyšet, že společnost Detroit Grand Prix bude moci dál hostit závody na Belle Isle. Teď můžeme začít pracovat na tom, abychom přivedli IndyCar zpátky do města motorů,“ uvedla série v tiskovém prohlášení.

Promotér musel úřadům v nové smlouvě významně ustoupit. Zavázal se, že zkrátí počet dní, které každoročně k výstavbě a bourání okruhu potřebuje. A za pronájem ostrova zaplatí více než dvojnásobek, 450 tisíc dolarů ročně místo stávajících 200 tisíc.

„Jsme rádi, že Grand Prix Detroitu bude na Belle Isle v dalších letech pokračovat a chceme poděkovat státu Michigan, že s námi pracoval na nové smlouvě. Dík patří také městu Detroit a společnosti Belle Isle Conservancy,“ uvedl ředitel společnosti Grand Prix Detroit Bud Denker.

„Tento podnik znamená hodně pro Detroit, Windsor (město v Kanadě na druhém břehu řeky Detroit – pozn. red.) a pro celou naši komunitu. Jsme rádi, že můžeme každý rok ukazovat krásy Belle Isle celému světu a docilujeme tak pozitivního dopadu na místní ekonomiku,“ dodal Denker. Závod přináší podle promotérů městu každoročně 50 milionů dolarů.

Město Detroit hostí závody IndyCar od roku 1989. V roce 1992 se závod přesunul z centra města na Belle Isle, kde se až na dvě přestávky v letech 2002 až 2006 a 2009 až 2011 jezdí dodnes. Posledních šest let pořádá IndyCar v Detroitu dva závody během jednoho víkendu. Vedle IndyCar se během něj představí i americký šampionát sportovních vozů IMSA WeatherTech SportsCar Championship.