Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pantano diskvalifikován z obou závodů ve Spa

Pantano diskvalifikován z obou závodů ve Spa

Za bezohlednou jízdu a nesportovní chování.

Vedoucí muž průběžného pořadí GP2 Giorgio Pantano byl vyloučen ze závodů ve Spa-Francorchamps jako trest za způsobení kolize s Lucasem di Grassim na konci dnešního hlavního závodu.

Pantano měl po Sennově penalizaci našlápnuto k vítězství a navýšení náskoku v čele šampionátu, než jej za Safety Carem postihl problém s motorem a odsunul jej na desáté místo.

Ital se pak dostal na osmé, ale po smyku byl opět desátý. V posledním kole při nepovedením předjížděcím manévru na Roldana Rodrigueze narazil do Lucase di Grassiho a vyřadil tím jeho i sebe ze závodu.

Pantano byl po závodě předvolán před komisaře, kteří se rozhodli diskvalifikovat jej nejen z dnešního závodu, ale zakázat mu také účast v zítřejším sprintu za "bezohlednou jízdu a nesportovní chování" a ještě dodali, že Ital také předjížděl za Safety Carem.

Jeho rival v boji o titul Bruno Senna ztratil naději na výhru závodu už před ním, když za vyjetí z boxů po boku Alberta Valeria dostal penalizaci průjezdem boxovou uličkou. Brazilec dojel dvanáctý a na Pantana ztrácí 13 bodů, když do konce šampionátu zbývají tři závody a ve hře je ještě 24 bodů.

Diskvalifikován byl také na třetím místě finišující Andreas Zuber podle zprávy za "neoprávněné opravy" na jeho voze.

Jeho vyloučení posouvá na třetí místo jeho kolegu od Piquet Sports Pastora Maldonada a domácí pilot Jerome d'Ambrosio se posouvá na osmé místo, takže zítra odstartuje do sprintu z pole-position.