Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Toyota se loučí s Richardem Creganem

Toyota se loučí s Richardem Creganem

Ir odchází do Abu Dhabi Motorsport Management.

Richard Cregan opustí tým Toyota koncem tohoto měsíce, kdy přechází na pozici manažera týmu Abu Dhabi Motorsport Management, ve kterém povede přípravy na zahajovací Velkou cenu Abu Dhabi v roce 2009.

Všichni členové týmu se sešli v boxové uličce na okruhu Interlagos, aby Richardovi vzdali hold. Předseda a šéf týmu Tadaši Yamašina zde Richardovi předal speciálně upravenou závodní kombinézu týmu Panasonic Toyota Racing od Alpinestars a nakonec se tým v této sestavě vyfotografoval.

Richard uvedl: „Tento víkend jsem prožíval smíšené pocity, protože na jednu stranu se těším na budoucí angažmá, ale současně je mi smutno z toho, že opouštím své přátele u Toyoty.

„S tímto týmem jsem zažil spoustu skvělých okamžiků; měli jsme lepší i horší chvilky, ale vždy jsme stáli spolu a jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Přestože na konci listopadu již u Toyoty končím, v srdci vždy budu členem tohoto týmu.

„Byl jsem v Melbourne na první Velké ceně, které se Toyota zúčastnila. Byla to pro všechny z nás velká událost a je skvělé, že jsme zde získali bod po tvrdé práci, která tomu předcházela. Závodní sezónu 2005 považuji za nejpozoruhodnější, protože jsme ten rok dosáhli největšího počtu úspěchů, nicméně i letos nás hřál pocit z návratu na stupně vítězů – tedy tam, kam tento tým patří.

„Je to skvělý tým lidí a myslím si, že v boxové uličce žádný lepší není. Jsem přesvědčen, že výsledky se dostaví a nepřál bych si nic jiného, než vítězství Toyoty na první Velké ceně Abu Dhabi. To by byl splněný sen.“

Z pohledu angažmá Toyoty v motoristickém sportu sehrál Richard klíčovou roli. U společnosti nastoupil v roce 1984 jako mechanik v soutěžích světového rallyového šampionátu.

Hned na první akci v roce 1984 na Rallye Safari se těšil z prvního vítězství u týmu Toyota a postupně se stal šéfem testovacího týmu, vedoucím dílny a manažerem provozu. V té době Toyota získala čtyři mistrovské tituly pro závodní jezdce a třikrát zvítězila v poháru konstruktérů.

Richard také působil jako vedoucí provozu v rámci vytrvalostního závodu na 24 hodin Le Mans v letech 1998 a 1999, kde Toyota nakonec získala druhé místo (1999). Poté pomáhal Ovemu Anderssonovi na projektu účasti Toyoty v soutěžích Formule 1 poté, co byl v roce 1999 tento záměr ohlášen.

 

Richard Cregan se na konci sezóny 2008 loučí s týmem Toyota