Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Do Surfers Paradise se IndyCar Series už nevrátí

Do Surfers Paradise se IndyCar Series už nevrátí

Štafetu převezme A1GP

Městský okruh v australském Surfers Paradise patřil po celých osmnáct let k tomu nejlepšímu v kalendáři "amerických formulí". Skvělá atmosféra, návštěvnost dosahující až 200 000 diváků a krásný závodní okruh, který byl mezi piloty nesmírně oblíbený. To vše tvořilo tento jedinečný svátek ve světě motorsportu. Po letošním sloučení IRL a CCWS se ale nad "Surfers" začaly stahovat mraky.

Závod sice původně měl být i nadále součástí sezóny IndyCar, byla dokonce podepsána předběžná smlouva na pět let. Ale s postupem času se začal vynořovat nepřekonatelný problém v podobě data konání. Vedení IRL navrhovalo dva termíny, a to březen, kdy by série využila závodu v japonském Motegi a v Austrálii by se jelo o týden později, nebo září. Jenže obě tyto varianty byly pro australské pořadatele nepřípustné. V prvním případě jde o kolizi s GP Formule 1 v Melbourne a v případě druhém s finále australského rugby a fotbalu. Pro letošní rok bylo dosaženo kompromisu, kdy se v Surfers jel exhibiční závod, který vyhrál Australan Ryan Briscoe. Jak se ale ukázalo, i přes četná optimistická prohlášení o "jisté" dohodě do budoucna, to bylo naposledy, kdy se monoposty IndyCar v ulicích na Zlatém Pobřeží objevily. 

Otázkou je, jaký dopad to bude mít na IndyCar Series. Svým způsobem pozitivní jsou slova Terryho Angstadta, pro kterého se tímto otevírá možnost na pořádání tradičních závodů na území USA v roce 2010, jmenovitě Portland či skvělý letištní okruh v Clevelandu. Vypadnutím Surfers Paradise naštěstí ani nebude nijak drasticky narušena rovnováha mezi ovály a klasickými okruhy v příští sezóně, kdy bude zachován poměr 10:8. Ve velkých finančních problémech se ale s největší pravděpodobností ocitne jeden z nejvýraznějších týmu ICS, KV Racing. Přijít o tento tým, ve kterém figurují tak velká jména jako Will Power, Oriol Servia, Jimmy Vasser nebo Kevin Kalkhoven, by byla pro celou sérii obrovská ztráta.  

Formule ale ze Surfers Paradise naštěstí nezmizí. Již dříve se o tento podnik začaly zajímat ostatní závodní série, mimo jiné dokonce i DTM. Nakonec to ale bude A1GP, která převezme tento klenot mezi městskými okruhy. I v příštích letech se tedy máme na co těšit.