Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Potvrzeno, Honda se s definitivní platností loučí s F1

Potvrzeno, Honda se s definitivní platností loučí s F1

Nyní se tým pokusí najít kupce, jenž by ho zachránil.

Dnes Honda ústý svého prezidenta Takeo Fukui oficiálně oznámila, že sezóna 2008 byla tou poslední, ve které japonská automobilka nastoupila. Důvodem odchodu je jak jsme již naznačovali celosvětová ekonomická krize.

Po celou noc se o této události spekulovalo, ale až nyní je vše definitivně jasné, Honda se raději bude soustředit na své obchodní aktivity, aby firmu v době, plné ekonomické nejistotu, stabilizovala.

"Honda musí ochraňovat stěžejní aktivity svého obchodu a zajistit dlouhodobé rozšiřování firmy, zatímco se země zmítá ve stále rostoucí ekonomické nejistotě," řekl Fukui v Tokyu. "Zotavení zabere nějaký čas.

Pod tíhou těchto okolností Honda učinila rychlá a přizpůsobivá opatření, která mají čelit tomuto náhlému a drahému oslabení trhu v každém odvětví.

 A proto, kvůli uvědomění si, že potřebujeme přeskupit rovzržení našich zdrojů v managementu, obsahující investice zaručující budoucnost, rozhodli jsme se vzdát účasti ve formuli 1.

Nyní začneme diskuze s přidruženou Honda F1 Racing Team a jeho dodavatelem motorů Honda Racing Development ohledně budoucnosti obou firem. Ta obsahuje nabídnutí týmu k prodeji."

V pondělí se očekává přílet dvou vrchních představitelů týmu, Nicka Frye a Rosse Brawna, do Tokya, kde budou s představiteli automobilky jednat. Zdroje hovoří také o tom, že se Honda zavázala tým podporovat do začátku března, dajíce jim tedy několik měsíců na to, aby našli kupce.

Spekuluje se rovněž o tom, že Brawn už v tuto chvíli domlouvá podporu motorů Ferrari.

Fukui přiznal, že takové rozhodnutí se mu dělá velice těžce - s ohledem na to, že v roce 2006 Honda konečně dosáhla svého premiérového vítězství, a také s ohledem na to, kolik zdrojů do tohoto týmu již investovala.