Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ze všech týmů jediná Toyota platí své faktury včas

Ze všech týmů jediná Toyota platí své faktury včas

Nejhorší platební morálku má Force India.

Pokud by studie chování týmů formule 1 v oblasti financí byla nějakým vodítkem zdraví firem, stála by Toyota mimo případné nebezpečí, že by opustila tento sport. Noviny Financial Times zveřejnily zjištění týkající se platební morálky týmů formule 1.

Ve studii, kterou zpracovala na obchod zaměřená skupina Dun and Bradstreet, se praví, že je Toyota jediným týmem, který platí své faktury včas.

Z tzv. F1 Paydexu (platebního indexu formule 1) vyplývá, že Toyota platí své faktury v průměru 5 dnů před splatností. Na druhém a třetím místě se umístily týmy Red Bull a Toro Rosso, které platí 99 % faktur včas.

Na opačné straně oproti těmto týmům se ocitá Williams, jediný tým, za kterým nestojí ani automobilka, ani žádný miliardář.

Williams hradí v průměru jedenáct dnů po splatnosti, stejně si vede Honda. Na úplném konci žebříčku stojí Force India, která platí faktury v průměru 75 dnů po splatnosti. Přitom na začátku roku 2007 se tehdejší tým zpožďoval v platbách o 50 dnů.

Renault, BMW-Sauber, Ferrari a McLaren se v studii umístili ve středu všech týmů s 3 až 40 % všech faktur splácenými po splatnosti.