Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Toyota tento týden testovala v Bahrajnu

Toyota tento týden testovala v Bahrajnu

Příležitost dostal osmnáctiletý Andrea Caldarelli.

Zatímco Red Bull, BMW a Williams testovaly tento týden ve španělském Jerezu a McLaren s Ferrari v portugalském Algarve, Toyota se vydala až do Bahrajnu, kde se o samotě věnovala svému programu.

Hlavní novinkou byla příležitost pro osmnáctiletého italského mladíka Andreu Caldarelliho, který se vůbec poprvé svezl v monopostem formule 1. Caldarelli je s Toyotou spjat od loňské sezóny, kdy vstoupil do jejího programu na výchovu mladých talentů. V letošní sezóně obsadil třetí místo v evropské sérii Formule Renault.

Během pondělí a úterý odjel celkem 128 kol a zajel svůj nejlepší čas hodnotou 1:33.170, což je zhruba o dvě sekundy pomalejší než kvalifikační čas Jarna Trulliho z letošní sezóny.

Caldarelli byl z testu nadšený: "Byla to pro mě skvělá zkušenost a já si ji celou užil. Dostat šanci testovat vůz formule 1, když je mi teprve 18 let, je dobrá příležitost a já byl připraven jí plně využít.

Samozřejmě, TF108 je velký krok vpřed proti autu, na které jsem zvyklý. Výkon je úžasný, ale také brzdy a pár kol mi trvalo, než jsem si zvykl na přilnavost v zatáčkách. Myslím, že jsem odvedl dobrou práci, když zvážím, že je pro mě okruh nový a tohle je můj první kompletní test formule 1.

Rád bych poděkoval Toyotě za to, že mi dala tuto šanci. Tato zkušenost mi dodává větší motivaci bojovat jak nejtvrději to půjde a jednoho dne závodit s vozem formule 1."

V Bahrajnu testoval také Timo Glock, který pracoval na analýze hladkých pneumatik s nastavením nízkého přítlaku. Němec se také připravoval na testování systému KERS, jehož první testy na okruhu Toyota plánuje na leden příštího roku.

Glock odjel 258 kol a jeho nejlepší čas měl hodnotu 1:32.090. S Toyotou testoval také třetí pilot Kamui Kobayashi, který do celkového počtu odjetých kol přispěl třiatřiceti kusy.