Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Toyota se letos poprvé dostává do ztráty

Toyota se letos poprvé dostává do ztráty

Formuli 1 přesto opustit nehodlá.

Toyota, největší světový výrobce automobilů, pro letošní rok poprvé předpovídá finanční ztrátu, kterou má na svědomí výrazný pokles prodeje vozů.

Japonská automobilka vyčíslila ztrátu na 1,7 miliardy dolarů, což je proti loňskému rekordnímu zisku (25,2 miliardy dolarů) značný propad.

"Je to velice, velice, velice špatné," řekl vedoucí profoliového managementu v Daiwa SB Investments. "Je tu šance, že by mohli do červených čísel spadnout i v příštím roce.

Takový problém ale nemá jen Toyota. Co je dobré pro Toyotu, to je dobré i pro japonskou ekonomiku."

Druhá japonská automobilka, ještě donedávna zainteresovaná do formule 1, Honda, ohlásila pokles ročních příjmů o dvě třetiny.

Narozdíl od Hondy ale Toyota kvůli finanční krizi nehodlá stáhnout svůj tým z formule 1, i kdyby měla výrazně snížit jeho rozpočet.

"Ekonomické změny takového rozsahu přicházejí jednou za sto let," řekl Katsuaki Watanabe, prezident Toyota Motor Corporation.

Budeme pokračovat s aktivitami ve formuli 1 a ostatních odvětvích motorsportu i přes snižování nákladů."

Jeho názor podpořil prezident týmu Toyoty ve formuli 1 John Howett, který řekl, že i když jsou v tuto chvíli finanční podmínky složité, není pro tým formule 1 nemožné se s nimi vyrovnat.

"Myslím, že každý, ne jen týmy v motorsportu, ale i v jiných sportech, které v tuto chvíli čelí finanční nejistotě, vedou svůj byznys správně, ale nemyslím si, že bychom žili ze dne na den."

Co se týče příští sezóny, vyjádřil Howett svůj optimismus. Pokud mu něco dělá vrásky na čele, tak jsou to nová pravidla, ne finanční krize.

"Jsem optimistický. Větší obavy mám z nových pravidel, skutečnost, že by se mohly objevit jejich politické interpretace. Toho se obávám více než finanční situace."