Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubica by byl radši šampionem, než opěvovaným jezdcem

Kubica by byl radši šampionem, než opěvovaným jezdcem

"Nejlepší jezdec je ten, který získá nejvíce bodů."

Robert Kubica byl letos mnohokrát oceněn jako nejlepší jezdec sezóny především za to, jak se slábnoucí výkonností svého BMW dokázal udržet svou naději na mistrovský titul až do předposledního závodu sezóny, Velké ceny Číny.

Nicméně, ačkoliv Kubicu tato chvála těší, říká, že ji přijme, teprve až se stane mistrem světa.

"Nejlepší jezdec je ten, který získá nejvíce bodů. To je to, co je důležité. Je krásné vidět, že lidé vidí to, čeho jste dosáhli, je to dobrý pocit.

Ale mnohem lepší pocit je získat titul mistra světa, protože to je to, co se počítá. Bylo by pro mě lepší, kdybych vyhrál a lidé říkali, že nejsem tak dobrý pilot, než když skončím čtvrtý a lidé říkají, že jsem odvedl dobrou práci.

Kubica se loni poprvé dočkal vítězství, když vyhrál Velkou cenu Kanady, následně dokonce šampionát krátce vedl. Nakonec ale spadl až na čtvrté místo, když jej v závěru sezóny v Brazílii bodově dostihl Kimi Räikkönen a vzhledem k většímu počtu vítězství jej připravil o celkové třetí místo.

Polák je ale i tak se svými výkony spokojen, proti nepovedené sezóně 2007 to totiž byl velký krok vpřed.

"Bylo důležité ukázat v roce 2008 co dokážu. V roce 2007 jsem na roštech nebýval tam, kde bych měl být. Nyní lidé vidí, čeho jsem schopen."

BMW bylo mezi prvními, kteří začali s přípravami radikálně změněného vozu pro letošní sezónu a proto by mohli být v této sezóně velice silní, Kubica ale výkonnost německo-švýcarského týmu hodnotit nechce, i podle jeho slov je na to příliš brzy.

"Je příliš brzy na to soudit, jestli uděláme ten poslední krok (k titulu) nebo ne. Ideální by bylo bojovat o titul až do konce a dosáhnout lepších výsledků, ale je těžké to předvídat.

Příští rok je velkou výzvou s tolika změnami v pravidlech. Musíte mít štěstí, abyste se rovnou vydali tím správným směrem."