Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Force India představila svůj nový VJM02

Force India představila svůj nový VJM02

Indický tým míří k bodovaným umístěním.

Force India představila veřejnosti první snímky svého nového vozu pro letošní sezónu, označeného VJM02. Už na první pohled se od loňského modelu, stejně jako u všech ostatních týmů, liší vzhledem po aerodynamické stránce, který je výsledkem nových pravidel.

Oproti loňskému roku se také kompletně mění barevné provedení, kdy dominantní zlatou nahrazují oranžová a zelená, které spolu se základovou bílou barvou představují trikolóru Indie.

Velké změny se skrývají také v útrobách VJM02, technická spolupráce s McLarenem a Mercedesem přináší nový motor, převodovku a systém rekuperace kinetické energie KERS.

Tým si od této spolupráce slibuje zlepšení výkonů oproti loňské sezóně, která pro stáj skončila zklamáním, když se jejím jezdcům, Giancarlu Fisichellovi a Adrianu Sutilovi, ani jednou nepodařilo bodovat.

Jezdecké složení Force Indie zůstává i pro letošní sezónu nezměněné, v kokpitech se tedy objeví Ital Giancarlo Fisichella a Němec Adrian Sutil, rezervním pilotem pak bude Fisichellův krajan Vitantonio Liuzzi.

Adrian Sutil už s vozem absolvoval takzvaný "shakedown", tedy vůbec první metry nového monopostu, když se projel po okruhu v Silverstonu. Ten je pro Force Indii takřka domácí, neboť tým sídlí co by kamenem dohodil od jeho areálu.

Spolumajitel týmu Vijay Mallya řekl: "Alespoň z mého pohledu je pro nás vítězství dosažitelné až v roce 2010, letos bych byl rád, kdybychom pravidelně bodovali. To už by byl velký krok kupředu."

Velkými změnami prošlo také technické vedení týmu, když Mallya propustil Mika Gascoyna a Colina Kollese. Na jejich posty dosadil Marka Smitha a Jamese Keye. Na místo prezidenta týmu přišel od McLarenu Simon Roberts.

Fotogalerii nového VJM02 naleznete zde.