Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

FIA věřila, že týmy s novými pravidly souhlasí

FIA věřila, že týmy s novými pravidly souhlasí

Mosley tak usoudil na základě informace od Ecclestona.

Nová pravidla, která Mezinárodní automobilová federace nedávno na zasedání Světové rady motorsportu představila, se obecně setkala spíše s negativními reakcemi. FIA ale podle slov Maxe Mosleyho věřila, že týmy s nimi souhlasí.

Jak se ale záhy přesvědčil, není tomu tak. Například Fernando Alonso řekl: "Nechápu potřebu neustále měnit pravidla. Myslím, že taková rozhodnutí pouze zmátnou fanoušky."

Podobně se vyjádřil i loňský šampion Lewis Hamilton: "Myslím, že je hanba, co se děje ve formuli 1. Je těžké uvěřit, že tato rozhodnutí něco zlepší pro diváky na okruhu nebo u televize a ti by měli být naší prioritou číslo jedna."

Pochybnosti ohledně účinku nových pravidel přišly i z tábora Ferrari od sedminásobného šampiona Michaela Schumachera a prezidenta Ferrari Lucy di Montezemola.

"Nedokážu si představit, že tyto změny pomohou formuli 1, zejména nový systém určení šampiona. Nevidím žádný smysl v tom mít mistra světa s menším počtem bodů než jezdec na druhém místě, i když si na druhou stranu myslím, že je to dobrý pokus posílit pozici vítěze." řekl Schumacher.

Di Montezemolo kritizoval především skutečnost, že se pravidla mění tak krátce před sezónou.

"Skutečně si myslím, že je absurdní, kruté a nebezpečné, že je formule 1 týden před prvním závodem v pozici, která je velice špatná pro její důvěryhodnost, bezpečnost, týmy, automobilky, fanoušky, novináře a sponzory, kteří do ní investují."

Právě kvůli následným neshodám s týmy se FIA rozhodla pravidlo, podle kterého se stane mistrem světa jezdec s největším počtem vítězství, odložit na rok 2010.

Max Mosley hájí rozhodnutí FIA tvrzením, že mu Bernie Ecclestone před jednáním sdělil, že s týmy hovořil a ty s novými pravidly souhlasily.

"Bernie mi řekl, že s týmy mluvil a všichni byli spokojení. Proto jsem věřil, že všichni souhlasili. Světová rada měla dojem, že všechny týmy souhlasí."