Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pouze tři vozy pojedou Velkou cenu Číny s KERSem

Pouze tři vozy pojedou Velkou cenu Číny s KERSem

Většina ostatních plánujících se rozhodla systém nenasadit.

Pouze tři vozy budou během zítřejší Velké ceny Číny osazeny systémem rekuperace kinetické energie (KERS), zbytek z těch, kteří možností nasadit KERS disponují se rozhodli systém z auta vyjmout, ať už před celým víkendem, nebo po včerejších trénincích.

V prvních dvou závodech s KERSem startovaly týmy Ferrari, McLaren a Renault a ze stáje BMW ještě Nick Heidfeld. Postupně se ale ukázalo, že KERS buď takovou výhodou není, nebo způsobuje problémy, které v konečném důsledku jeho přínos potírají.

Po řadě technických problémů se Ferrari rozhodlo do Velké ceny Číny KERS vůbec nenasadit, i když už včera přiznalo, že toto řešení nevedlo ke zlepšení výkonnosti a ztráta na čelo se ještě více prohloubila.

Co se Renaultu týče, ten ve včerejších trénincích KERSem osadil pouze vůz Nelsona Piqueta, dvacáté a šestnácté místo ale zjevně nebylo tím, co by si francouzská stáj představovala a proto se rozhodla systém z vozu odstranit.

Poprvé si včera KERS vyzkoušel Robert Kubica, jenže ani změny na voze F1.09 nedokázaly vyvážit nevýhodu vysoké hmotnosti systému a Kubicovi se nepodařilo překonat problémy s nadměrným opotřebením pneumatik, proto ani on KERS nenasadí.

Jedním z klíčových faktorů pro takové rozhodnutí je jistě výběr pneumatik, Bridgestone se do Šanghaje rozhodl přivézt nejměkčí směs pneumatik, což se u jezdců zrovna nesetkalo s pochopením.

Znamená to tedy, že jedinými, kdo KERS ve zbytku víkendu nasadí budou Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen a Nick Heidfeld.