Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Red Bull má double, Vettel zvítězil stylem start-cíl

Red Bull má double, Vettel zvítězil stylem start-cíl

Velká cena Velké Británie - závod.

Na první pohled jednoduché vítězství si připisuje Sebastian Vettel, který dominantním způsobem ovládl Velkou cenu Velké Británie. Výbornou formu Red Bullu podtrhl druhým místem Mark Webber, spokojený by mohl být i Rubens Barichello, který doplní duo Red Bulu na stupních vítězů. Výborný výkon podal Felipe Massa, který dojel čtvrtý, a také Nico Rosberg na pátém místě. Zklamaný asi bude Jenson Button, jenž si připsal tři body za šesté místo. Sedmý skončil Jarno Trulli, a jeden bod za osmé místo přidal na své konto Kimi Räikkönen. Devátým místem se do výsledkové listiny zapsal Timo Glock na Toyotě a první desítku uzavírá po spolehlivém výkonu Giancarlo Fisichella z Force Indie.

Základ svému úspěchu položil Sebastian Vettel už na startu, kdy udržel vedoucí pozici před Rubensem Barrichelem, třetí místo si pohlídal Webber následovaný Nakajimou. Výborně se ze startu odlepil pilot Ferrari Kimi Räikkönen, který poskočil z devátého místa na páté. Komu se start vůbec nepovedl byl Jenson Button, jenž se ocitl až na deváté příčce.

Po několika drobnějších postartovních dramatech uprostřed pole, ze kterých to největší bylo vyjetí Alonsa mimo trať, do něhož po jeho návrat na dráhu málem narazil Lewis Hamilton, se pořadí ustálilo. Ve čtvrtém kole dostal Nick Heidfeld pokyn od svého inženýra, aby zamířil do boxů kvůli pravděpodobně poškozenému přednímu křídlu, což německý pilot neobvykle odmítl a pokračoval v závodě dál.

V osmém kole si Vettel připsal nejrychlejší čas a na dráze neměl konkurenci. Svůj náskok na druhého Barichella postupně navyšoval, v desátém kole to bylo už téměř 11 vteřin a odstup stále rostl tempem jedné vteřiny na kolo.

Za osamoceným Vettelem zatím tlačil na druhého Barichella třetí Webber, na pátého Räikkönena šestý Rosberg, na Heidfelda Alonso v souboji o dvanáctou pozici a ještě Hamilton na Kubicu v souboji o čtrnáctou příčku.

První zamířil do boxů Kazuki Nakajima v 15. kole. Toho následoval o kolo později Kimi Räikkönen. V 18. kole si odbyli svou první zastávku Rosberg, Trulli, Button a Alonso. Během dalšího okruhu se do boxů vydal Rubens Barichello, který tak uvolnil cestu Marku Webberovi, a Timo Glock.

Pořadí na předních pozicích se měnilo v kole dvacátém. Webberovi stačilo jednen okruh navíc k tomu, aby si po své zastávce polepšil na druhé místo před Barichella, i když to bylo velmi těsné. V příštím kole zamířil ke svému pit stopu i lídr závodu Sebastian Vettel, který se nikým neohrožován po odbavení svého monopostu vrátil na první pozici.

Tou dobou byl jediným ze špičky, který ještě nezajel doplnit palivo a vyměnit pneumatiky, Felipe Massa, jenž tak učinil ve 23. kole. Pozdější zastávka se mu hodně vyplatila, posunula ho na páté místo průběžného pořadí.

Po zastávkách v boxech vypadalo pořadí následovně: vedl s více než dvacetivteřinovým náskokem Vettel následovaný týmovým kolegou Webberem. Na třetí příčku se propadl Barichello poměrně těsně následovaný čtvrtým Rosbergem. Páté místo patřilo Massovi, šestý byl Trulli, na kterého tlačil sedmý Räikkönen, jenž se o dvě místa po zastávce v boxech propadl. Bodovanou osmičku uzavíral Jenson Button, až devátý byl Kazuki Nakajima, do první desítky se vešel i Giancarlo Fisichella.

Když se závod blížil ke své polovině, bylo pořadí na předních místech poměrně ustálené, nejtěsnější to bylo mezi Trullim a Räikkönenem, které nedělila ani jedna vteřina. Nejnapínavější souboj ale mohli diváci v té době sledovat při soupeření o patnáctou pozici, kterou držel Piqet, za nímž v závěsu následovali Hamilton, Alonso a Bourdais.

Postupně se ale také dotahoval na třetího Barichella čtvrtý Rosberg, definitivně se za Brazilce pověsil ve 33. kole. V témže kole zajel do boxů i poslední jezdec, který v nich ještě nebyl, Heikki Kovalainen. To přineslo další vzrušení, krátce po výjezdu z boxů totiž na Kovalainena zaútočil Bourdais, došlo ke kontaktu obou pilotů a zatímco Fin utrpěl defekt zadní pneumatiky, Bourdais si urazil přední křídlo. Oba ze závodu odstoupili.

Druhou sérii zastávek v boxech načal ve 38. kole Fernando Alonso. V příštích kolech ho následovali Buemi, Nakajima a Räikkönen. Ve 44. kole zajel ke své poslední zastávce i suverénně vedoucí Vettel, který si nikým neohrožen kráčel pro vítězství. Za ním to ale bylo velmi napínavé, třetího Barichella, čtvrtého Rosberga a pátého Massu nedělilo víc než pár vteřin. Nejdříve zajel do boxů Nico Rosberg, Massa vydržel na trati o dvě kola déle a to mu opět přineslo ovoce, pilot Ferrari se díky tomu posnul před Rosberga. Barichello vydržel na trati z této trojice nejdéle a i on z toho těžil, svou pozici si narozdíl od Rosberga udržel.

Poslední ze špičky, a jeden z posledních v celém závodním poli zajel do boxů ke svojí zastávce i Jenson Button. Pořadí po zastávkách v boxech vypadalo následujícím způsobem - náskok dvaceti vteřin si udržoval Vettel před kolegou z týmu Webberem. Suverenitu Red Bullu na Silverstone dokládá to, že třetí Barichello ztrácel na druhého Australana dalších více než dvacet vteřin. O několik vteřin dále byl čtvrtý Felipe Massa, který tak poskočil oproti startovní pozici o 7 míst. Těsně za Massou byl pátý Rosberg s odstupem jedné vteřiny. Následoval šestý Button, jenž měl před sebou i za sebou poměrně dost volného prostoru. Sedmou pozici si hlídal Trulli následovaný osmým Räikkönenem, na kterého začínal tlačit druhý pilot Toyoty Timo Glock. První desítku stále uzavíral Fisichella. Nepodařený závod prožíval kromě Buttona i druhý britský pilot, Lewis Hamilton, který se dostal do hodin a vyjel mimo trať, na kterou se však dokázal vrátit a v závodě pokračovat.

O napětí v posledních kolech závodu se postaraly problémy Massy, Rosberga a Räikkönena s nepreferovanou tvrdší směsí pneumatik. Massu s Rosbergem stíhal Button, který těžil z měkčí směsi, na Räikkönena si zase vyšlapoval Glock. Pořadí se však už neměnilo, a tak si pro dominantní vítězství dojel Sebastian Vettel, jenž dává naději na zdramatizování šampionátu.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 S.Vettel  Red Bull
1h22:49.328
2.
 M.Webber  Red Bull
+ 15.188
3.
 R.Barrichello  Brawn
+ 41.175
4.
 F.Massa  Ferrari
+ 45.043
5.
 N.Rosberg  Williams
+ 45.915
6.
 J.Button  Brawn
+ 46.285
7.
 J.Trulli  Toyota
+ 1:08.307
8.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 1:09.622
9.
 T.Glock  Toyota
+ 1:09.823
10.
 G.Fisichella  Force India
+ 1:11.522
11.
 K.Nakadžima  Williams
+ 1:14.023
12.
 N.Piquet  Renault
+ 1 kolo
13.
 R.Kubica  BMW
+ 1 kolo
14.
 F.Alonso  Renault
+ 1 kolo
15.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1 kolo
16.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1 kolo
17.
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo
18.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo

Neklasifikováni:

  Jezdec Tým  
NC
 S.Bourdais  Toro Rosso
kolo 25
NC
 H.Kovalainen  McLaren
kolo 24