Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Spekulace byly potvrzeny, Bourdais končí u Toro Rosso

Spekulace byly potvrzeny, Bourdais končí u Toro Rosso

Francouz je rozhodnutím týmu rozhořčen a zvažuje právní kroky.

Už dlouho se spekulovalo o možném vyhazovu Sébastiena Bourdaise z týmu Toro Ross kvůli jeho neuspokojivým výsledkům a tyti diskuze se opět naplno rozhořely v zákulisí Velké ceny Německa. Sám Francouz tehdy všechny tyto informace popřel.

Jenže tým Toro Rosso nyní skutečně potvrdil, že závod na Nürburgringu byl pro Bourdaise posledním a pro nadcházející Velkou cenu Maďarska už s jeho službami nepočítá. Sám šéf týmu, Franz Tost, řekl, že Francouzovy výsledky nenaplnily očekávání a čtyřnásobný šampion Champ Car tak bude nahrazen.

"V Sébastienově druhé sezóně s námi partnerství nenaplnilo naše očekávání a proto jsme se rozhodli jej od příštího podniku mistrovství světa, Velké ceny Maďarska, nahradit."

Bourdais loni, tedy ve své první sezóně ve formuli 1, nasbíral pět bodů a skončil celkově sedmnáctý, čímž výrazně zaostal za svým tehdejším kolegou Sebastianem Vettelem. I letos jej jeho týmový parťák Sebastien Buemi takřka rozválcoval, v dosavadních devíti kvalifikacích byl totiž hned sedmkrát úspěšnější.

Sébastien Bourdais k celé záležitosti řekl, že je velice zklamaný a šokovaný a nyní jedná se svými právníky, zda Toro Rosso vzhledem k němu neporušilo své smluvní závazky a zvažuje podání žaloby.

"Jsem velice zklamaný a šokovaný rozhodnutím Scuderie Toro Rosso nenechat mě závodit za tým do konce aktuální sezóny.

Zvažuji, zda tím, co Scuderia Toro Rosso udělala, neporušila své smluvní závazky vůči mně a také věřím, že nic na mém chování nemohlo oprávnit rozhodnutí týmu kontrakt ukončit.

Myslím, že rozhodnutí týmu je jasným porušením jeho smluvních závazků. Zadal jsem svým právníkům, aby přezkoumali situaci včetně možnosti vést soudní kroky."

Bourdais je nyní o to víc naštvaný, že právě na Hungaroringu se Toro Rosso chystá představit významně vylepšený vůz, se kterým by podle svých slov mohl očekávání týmu naplnit.

"Jsem ještě více frustrován rozhodnutím týmu, když vezmu v potaz, že tak bylo učiněno právě před Velkou cenou Maďarska, kde bude týmem představen nový vysoce konkurenceschopný závodní balíček s cílem pokusit se překonat aktuální potíže.

Jsem přesvědčen, že kdybych dostal šanci závodit s takovým novým balíčkem, měl bych příležitost dosáhnout uspokojivých výsledků."

Nyní zbývá vyřešit otázku, kdo Bourdaise v kokpitu Toro Rosso nahradí. Nejvíce je s tímto místem spojován současný třetí a rezervní jezdec týmů Red Bullu, Jaime Alguersuari.

Pokud by Španěl na Hungaroringu vstoupil do formule 1, stal by se ve svých 19 letech a 125 dnech historicky nejmladším jezdcem, který kdy ve velké ceně startoval.

Překonal by tak dosavadní rekordní zápis Mika Thackwella, který ve věku 19 let a 182 dní nastoupil v barvách Tyrrellu do Velké ceny Kanady roku 1980, akčoliv oficiálně tento rekord není počítán, protože závod byl hned v prvním kole zastaven červenou vlajkou.

Dalším v pořadí je pak Ricardo Rodriguez, který v roce 1961 závodil v italské velké ceně za Ferrari ve věku 19 let a 208 dní.

Zálusk na místo u Toro Rosso má také hvězda WRC, Sébastien Loeb.