Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Audi opět bezchybně a bezkonkurenčně

Audi opět bezchybně a bezkonkurenčně

DTM, Nürburgring - závod

Audi se podařilo navázat na předchozí suverénní vystoupení na Oscherslebenu a zabralo si stupně vítězů i na Nürburgringu. Na stupeň nejvyšší tentokrát vystoupal Martin Tomczyk, před Timem Schneiderem a Mattiasem Ekströmem.
 
Tomczyk dokázal vytěžit maximum z pole position a po startu vedoucí pozici obhájil v souboji s Brunem Spenglerem. Kanaďan pak ztratil druhé a následně i třetí místo, když se před ještě v prvním kole dostali Scheider a Ekström.
 
Na úvodní strkanice doplatila Katherine Legge, Tom Kristensen i náš Tomáš Kostka. Dění na dráze musel na okamžik uklidnit safety car.
 
Zatímco po restartu se jejich kolegové ve starších vozech sami likvidovali (Prémat kolidoval v první zatáčce s Jarvisem a závod pro oba skončil), vedoucí trio továrního týmu Audi si budovalo svůj náskok.
 
Na čele byl klid, ale ve zbytku pole začalo nestandardních závodních situací přibývat. Susie Stoddart dostala penalizaci za příliš rychlou jízdu po žlutými vlajkami a na konci cílové rovinky vyletěl do šterku Paul di Resta, když krátce předtím přišel o zadní křídlo. V té době už nepokračovali ani Kristensen ani Legge.
 
Po prvních zastávkách v boxech se však situace uklidnila a jediným zčeřením klidné závodní hladiny byl Scheiderův výjezd z boxů, když si to úřadující mistr střihl rovnou před Ekströma. Kolize visela ve vzduchu, ale oba kandidáti na titul těžkou chvilku ustáli a dojeli za Tomczykem do cíle v původním pořadí.
 
Nejlepším pilotem s loňským vozem byl čtvrtý Markus Winkelhock. Až za ním dojel nejlepší mercedes Jamieho Greena, nicméně také s datem výroby 2008.
 
Nejrychlejším z aktuálních vozů s trojcípou hvězdou byl až šestý Bruno Spengler. Cenné dva body znamenalo pro Ralfa Schumachera sedmé místo. Poslední bod za osmé místo posbíral Gary Paffett.
 
Tomáš Kostka bojoval i v závodě více se svým vozem nežli se soupeři a dojel na posledním, patnáctém místě – za svými týmovými kolegy s dva roky starými vozy.
 
"Stalo se to, čeho jsme se báli nejvíc. Ani po všech výměnách jednotlivých komponent zavěšení předních kol a ani po změnách nastavení geometrie a dalších prvků extrémní nedotáčivost auta nezmizela," postěžoval si Kostka po závodě.
 
"Auto bylo v podstatě neovladatelné a navíc strašně trpěly i přední gumy. Po třech kolech už to klouzalo vyloženě nebezpečně. Neexistovala možnost jakkoli zrychlit a dostat se alespoň před týmové kolegy. Ti na briefingu oba hlásili, že s auty byli spokojeni a také telemetrická data ukazují, že na jejich strojích k ničemu fatálnímu nedocházelo, snad kromě vadnutí brzd v konci, ale to je normální. Nad mými výstupy ale inženýři jenom kroutili hlavou.
 
Závod jsem tedy víceméně bez nálady alespoň dokončil. Teď jen doufám, že v týmových dílnách mechanici auto totálně demontují, protože jde evidentně o nějaký hlubší problém na šasi, na aerodynamických prvcích, anebo možná ještě někde úplně jinde.
 
Napovídalo by tomu i to podivné vlnění auta před zatáčkami. Tlumiče byly vyměněné, ale situace se nezlepšila. Samozřejmě jsem to všechno technikům nahlásil a teď je to na nich. Šestého září jedeme v Anglii na Brands Hatch a tam se uvidí co kluci mezitím odhalí."

p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Odstup
1.
 M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt Sportsline
1:10:19.195 
2.
 T.Scheider  Audi Sport Team Abt
+1.205 
3.
 M.Ekström  Audi Sport Team Abt Sportsline
+2.969 
4.
 M.Winkelhock  Audi Sport Team Rosberg
+16.029 
5.
 J.Green  Junge Sterne AMG Mercedes
+23.349 
6.
 B.Spengler  Mercedes-Benz Bank AMG
+27.502 
7.
 R.Schumacher  TRILUX AMG Mercedes
+28.096 
8.
 G.Paffett  Salzgitter AMG Mercedes
+35.719 
9.
 M.Lauda  stern AMG Mercedes C-Klasse
+42.148 
10.
 M.Rockenfeller  Audi Sport Team Rosberg
+1:06.232 
11.
 S.Stoddart  TV-Spielfilm AMG Mercedes
+1:09.555 
12.
 M.Engel  GQ AMG Mercedes
+1:12.325 
13.
 C.Bakkerud  KOLLES Futurecom-TME
+1 kolo
14.
 J.Seidlitz  KOLLES Futurecom-TME
+1 kolo
15.
 T.Kostka  KOLLES Futurecom-BRT
+1 kolo

Neklasifikováni:

p.
 Jezdec  Tým
 Kol
1.
 P.Di Resta  AMG Mercedes
15
2.
 T.Kristensen  Audi Sport Team Abt
13
3.
 A.Prémat  Audi Sport Team Phoenix
7
4.
 O.Jarvis  Audi Sport Team Phoenix
6
5.
 K.Legge  Audi Sport Team Abt Lady Power
0