Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Odvolací soud FIA v Paříži dnes řeší kauzu Renaultu

Odvolací soud FIA v Paříži dnes řeší kauzu Renaultu

Definitivně se rozhodně o jeho startu ve Velké ceně Evropy.

Odvolací soud FIA v Paříži dnes rozhodne o tom, zda tým Renault bude moci startovat v nadcházející Velké ceně Evropy, nebo zda zákaz účasti, který týmu uložili sportovní komisaři, zůstane v platnosti.

Za francouzskou stáj jsou dnes u soudu šéfinženýr Pat Symonds a technický ředitel Bob Bell, zástupcem FIA je při dnešním slyšení její technický delegát Charlie Whiting.

Renault dostal po Velké ceně Maďarska zákaz startu na jednu velkou cenu za porušení článku 23.1 sportovních regulí, který dovoluje vypustit vůz z boxů na trať pouze tehdy, je-li to bezpečné.

Fernando Alonso byl při Velké ceně Maďarska ze své první zastávky u mechaniků vyslán zpátky na trať i přesto, že pravé přední kolo jeho vozu nebylo správně upevněno. V deváté zatáčce pak kolo z vozu odlétlo.

Sportovní komisaři obvinili Renault z toho, že Alonsa vědomě vypustil na trať bez jednoho z upevňujících zařízení, takže matice kola bezpečně nedržela na svém místě. Tým prý následně Alonsa o problému ani neinformoval.

FIA po závodě situaci prošetřila a na základě záběrů a rádiové komunikace týmu rozhodla o jeho vyloučení z nadcházející velké ceny.

Incident se navíc stal jen den poté, co byl při kvalifikaci Felipe Massa zasažen do hlavy letící pružinou a pouze týden po smrti Henryho Surteese, kterého při závodě formule 2 do hlavy trefilo letící kolo z jiného vozu.

Renault se proti svému rozsudku odvolal, právě proto dnes Odvolací soud FIA zasedá. Pokud bude protest neúspěšný, členové týmu se stanou ve Valencii pouze nedobrovolnými diváky a Fernando Alonso přijde o jednu ze svých dvou letošních domácích velkých cen.

Pokud tým dostane povolení startovat a trest přejde například do finanční formy, pak si svou premiéru ve formuli 1 s největší pravděpodobností odbyde Romain Grosjean, který by měl nahradit Alonsova týmového kolegu Nelsona Piqueta.