Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso: "K vítězství stále potřebujeme štěstí."

Alonso: "K vítězství stále potřebujeme štěstí."

Renault je rychlý, ale na nejlepší stále nestačí.

Renault podle Fernanda Alonsa stále potřebuje určitou dávku štěstí, aby byl schopen vyhrát nedělní Velkou cenu Evropy. Po suverénně nejrychlejším času v odpoledním pátečním tréninku se okamžitě vyrojily spekulace o tom, jak dobře na tom francouzský tým je.

Dvojnásobný šampion se jako jediný dostal pod hranici jedné minuty a čtyřiceti sekund a na druhého Jensona Buttona měl náskok více než tři čtvrtě sekundy. I tak prý ale bude potřebovat nedobrovolnou "pomoc" těch nejlepších, aby byl schopen na domácí trati vyhrát.

"Myslím, že potřebujeme nějakou pomoc od ostatních. Je to stejné jako loni v Singapuru, kde mi pomohl safety car, měl jsem šťastnou chvilku a využil ji.

A pak ve Fudži, na startu první čtyři vozy vyjely mimo trať v první zatáčce, takže bez těchto událostí bych ani loni nevyhrál žádný závod.

Letos je to víceméně stejné. Stále potřebujeme pár desetin, abychom byli schopni vyhrávat velké ceny, možná tři nebo čtyři desetiny, abychom byli dostatečně konkurenceschopni na boj o vítězství, ale jsme hned za tou první skupinou.

Takže když udělají nějaké chyby, pak možná budeme moci využít té příležitosti, ale nebude to záležet jen na nás."

Alonso dodal, že i přes své tvrzení byl spokojený se svou rychlostí, která podle jeho slov nebyla pouze dílem jízdy s lehkým vozem.

"Není to jen poslední kolo, kde jsme rychlí. Někdy na konci vypustíte palivo a zajedete pěkné kolo. Ale dnes odpoledne to bylo trochu lepší.

Pořád jsme byli mezi prvními třemi, mezi prvními dvěma, za jakýchkoliv podmínek, s jakýmikoliv pneumatikami a jakýmkoliv množstvím paliva. Takže tohle byla pro nás dnes odpoledne ta nejlepší věc.

Vůz se zdá být konkurenceschopný v každém směru a za jakýchkoliv podmínek, a to je pro nás v tuto chvíli dobrá zpráva. Ale je teprve pátek a my musíme stále pracovat."

Španěl byl po obou dnešních trénincích předvolán před sportovní komisaře, nejprve za absenci na autogramiádě a poté za kolizi s Nickem Heidfeldem. V obou případech ale nebyl nijak potrestán.

"Po prvním tréninku to bylo kvůli tomu, že jsme včera nestihli autogramiádu, protože jsme s Romainem měli závazky vůči sponzorům." vysvětlil Alonso. "Pak po druhém tréninku za incident s Heidfeldem, takové věci se bohužel v automobilovém závodění stávají.

Podle mého to byl pouze normální incident. Myslel jsem, že jede do boxů, protože si v poslední zatáčce najel hodně zeširoka a musel vjet do pruhu označujícího nájezd do boxů. Pak najednou zatočil a řízl tu zatáčku, jakoby byl ve výjezdovém kole a začínal další kolo z větší rychlosti. To mě zcela překvapilo.

Dotkli jsme se, protože mě neviděl. Ale není v tom nic víc. Zeptali se na jeho vysvětlení a pak na mé vysvětlení a to je všechno."