Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lewis Hamilton vítězí, Glock a Alonso letos poprvé na pódiu

Lewis Hamilton vítězí, Glock a Alonso letos poprvé na pódiu

Velká cena Singapuru - závod

Lewis Hamilton vyhrál historicky druhou noční Velkou cenu Singapuru. Základní kámen svého úspěchu položil dobrým startem, ostatní za něj udělali jeho nejbližší soupeři Nico Rosberg a Sebastian Vettel, kteří byli penalizováni. Poprvé na stupně vítězů se letos poprvé podívali Timo Glock a Fernando Alonso.

Po startu Lewis Hamilton udržel vedení, Nico Rosberg se protáhl před Sebastiana Vettela na druhé místo. Velmi dobře vyrazil také Fernando Alonso, který do první zatáčky najížděl vedle Vettela.

V průběhu prvního kola ale zase svou výhodu poztrácel. Vettel totiž třetí místo uhájil, následně chyboval při bránění Marka Webbera a kromě Australana se před něj dostal také Timo Glock.

Hamilton sice vedl, za svými zády měl ale dva velké soupeře, Nica Rosberga a Sebastiana Vettela. Ti se ale nakonec vlastními chybami z boje o vítězství vyřadili.

Nico Rosberg totiž po své první zastávce vyrobil pro svůj závod osudovou chybu. Na zaprášeném výjezdu z boxů neudržel svůj vůz za bílou čarou a dostal se za ní. Následovala penalizace průjezdu boxy.

Aby bylo dílo smůly dokonáno, hned poté vyjel safety car. Adrian Sutil totiž při jednom ze svých pokusů předjet Jaimeho Alguersuariho dostal hodiny. Při snaze otočit se do správného směru jej pak trefil Nick Heidfeld. Ten odstoupil s polámaným pravým zadním zavěšením okamžitě, Sutil si nejprve dojel pro nový nos, následně ale také skončil.

Rosbergova penalizace průjezdu boxovou uličkou jej tak srazila až na čtrnácté místo, tedy daleko za body. Vidina letošního nejlepšího výsledku se tak rázem rozplynula.

Po restartu byl Hamiltonovi nebezpečně blízko Sebastian Vettel. K útoku na trati se nedostal a tak se čekalo, jak dopadne strategický boj v boxech. Jenže Vettel v boxové uličce překročil maximální povolenou rychlost a stejně jako Rosberg byl potrestán průjezdní penalizací.

Poté už tedy nezbyl nikdo, kdo byl Hamiltona v přímém souboji ohrozil. Obhájce titulu tak vybojoval své druhé vítězství v sezóně.

Na stupních vítězů je doplnili Timo Glock a Fernando Alonso, pro ně a jejich týmy Toyota a Renault to letos znamená premiérové umístění mezi prvními třemi.

Pro čtvrté místo si nakonec dojel Sebastian Vettel, jeho propad způsobený penalizací tedy nakonec nebyl tak značný. V závěru se ale musel potýkat s poškozeným vozem, po poslední zastávce se totiž v páté zatáčce dostal až na vysoký obrubník, na kterém poškodil difuzor.

Za ním proťali cílovou pásku piloti Brawnu v pořadí Jenson Button a Rubens Barrichello. Button měl ale v závěru velké starosti se svými brzdami, ze kterých se nebezpečně kouřilo. Brit sice musel zvolnit, Barrichello byl ale přeci jen příliš daleko na to, aby nastalé situace dokázal využít.

Poslední dvě bodované pozice ukořistili Heikki Kovalainen a Robert Kubica. Elitní desítku doplnili Kazuki Nakadžima a Kimi Räikkönen. Až za nimi, tedy jedenáctý, dojel cíle hříšník Rosberg.

Na dnešní závod bude chtít zapomenout Mark Webber. V závěru závodu jej totiž začaly trápit problémy s brzdami. I přes bezpečnostní zastávku v boxech se ale potíže stupňovaly, až se v první zatáčce Webberovi pravá přední brzda rozpadla a Australan skončil ve zdi.

Na to zareagoval sesterský tým Red Bullu, Toro Rosso, který ze závodu stáhl oba své jezdce, Jaimeho Alguersuariho a Sebastiena Buemiho.

V průběžném pořadí šampionátu nadále vede Jenson Button, na kontě má 84 bodů. Rubens Barrichello dnes na svého týmového kolegu bod ztratil, před posledními třemi závody má tedy patnáctibodové manko. Sebastian Vettel ztrácí o dalších deset bodů více, jeho šance na titul už je tedy spíš jen matematická. To Webber dnes o svou naději zcela přišel.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 L.Hamilton  McLaren
1:56:06.337 
2.
 T.Glock  Toyota
+ 9.634 
3.
 F.Alonso  Renault
+ 16.624 
4.
 S.Vettel  Red Bull
+ 20.261 
5.
 J.Button  Brawn
+ 30.015 
6.
 R.Barrichello  Brawn
+ 31.858 
7.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 36.157 
8.
 R.Kubica  BMW
+ 55.054 
9.
 K.Nakadžima  Williams
+ 56.054 
10.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 58.892 
11.
 N.Rosberg  Williams
+ 59.777 
12.
 J.Trulli  Toyota
+ 1:13.009 
13.
 G.Fisichella  Ferrari
+ 1:19.890 
14.
 V.Liuzzi  Force India
+ 1:33.502 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 J.Alguersuari  Toro Rosso
48 
NC
 S.Buemi  Toro Rosso
48 
NC
 M.Webber  Red Bull
46 
NC
 A.Sutil  Force India
24 
NC
 N.Heidfeld  BMW
20 
NC
 R.Grosjean  Renault