Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Měl Red Bull prostě blbý víkend?

Měl Red Bull prostě blbý víkend?

Nebo jeho dominance podezřele skončila?

Pouze páté místo pro Maxe Verstappena a osmé pro Sergia Péreze. Tak v Singapuru skončila vítězná šňůra Red Bullu. Po katastrofální kvalifikaci byla v závodě hlavně rychlost úřadujícího šampiona lepší a dařili se mu předjížděcí manévry, avšak jeho alternativní strategií neprospělo načasování výjezdů bezpečnostního vozidla. Před polovinou závodu dostali jezdci na měkké sadě příležitost přezout zdarma na odolnější tvrdou a ve druhé polovině závodu pak hlavně mercedesy dobře využily šanci opět přezout na středně tvrdou, přičemž Verstappen ale už v garáži neměl nepoužitou středně tvrdou sadu.

Věděl jsem, že tento den přijde. Je to v pořádku,“ řekl Verstappen o ukončení jeho vítězné šňůry, která se zastavila na čísle 10. „Lidé si říkají, jak snadné je pro nás vyhrávat. Ale ve skutečnosti musíme být perfektní. Tento víkend jsme neudělali všechno správně a byli jsme zahnáni do rohu.

Ale skutečně za tím nebylo nic jiného? Zrovna v Singapuru FIA zakročila proti obcházení pravidel v oblasti aerodynamiky. Technická direktiva 18 postavila do ilegality pohyblivé mechanismy a chytré designy schopné natáčet aerodynamická křídla kolem nosu vozu a dělaly je tak flexibilnějšími, než byly při statických testech před závodem. Novelizovaná byla také TD39 z roku 2022 zaměřená proti porpoisingu, ve které ale zřejmě byla díra umožňující flexibilnost podlahy. Red Bull ale tvrdí, že jeho vozu se to nijak nedotklo a za ztrátou formy jsou hlavně vysoké obrubníky a vlnitý asfalt městského okruhu Marina Bay a chyby v nastavení vozu.

Pokud nebudou o 30 sekund rychlejší než zbytek pole, jak to u nich bylo zvykem, tak tady něco nehraje,“ vyjádřil se před VC Japonska Lewis Hamilton z Mercedesu.

Je za porážkou Red Bullu pouze shoda nepříznivých okolností, nebo už nebude tak dominantní ani na jiných okruzích? Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull