Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Mosley: "Mohl jsem zabránit odchodu týmů."

Mosley: "Mohl jsem zabránit odchodu týmů."

Rozhovor s bývalým prezidentem FIA.

Bývalý prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) věří, že mohl ve formuli 1 udržet BMW a Toyotu, kdyby navštívil šéfy automobilek a vysvětlil jim důvody jím navrhovaného rozpočtového stropu.

V rozhovoru pro Daily Telegraph poskytl Mosley svůj pohled na dobu krize ve formuli 1, kdy Asociace týmů formule 1 (FOTA) hrozila odchodem z F1 a založením vlastního šampionátu z důvodů nesouhlasu s novými pravidly a způsobu vládnutí FIA.

BMW a Toyota v posledních měsících oznámili, že se stahují z formule 1. Mosley si myslí, že představenstva podniků byla dezinformována jejich F1 týmy a lituje, že jim nevysvětlil pozici FIA osobně.

"Chyby? Byla tu zřejmě jedna velká chyba z mé strany," řekl Mosley. "V období mezi oběma rozhodnutími Světové rady motorsportu v březnu a dubnu jsem si měl dát tu práci a navštívit jednotlivě každého šéfa společnosti a vysvětlit mu, co děláme a proč.

Kdybych to udělal, myslím si, že by tu s námi BWM, možná i Toyota, stále byly. Bylo by snadné dokázat jim, že s rozpočtovým stropem by dostali to samé za mnohem méně. Tento vzkaz jim ale týmoví šéfové nikdy neměli v úmyslu předat."

Odmítl slova, že by snad toužil dostat automobilky z formule 1.

"Ztráta BMW, Toyoty i Hondy je smutná, byla totiž tak zbytečná. Jedinou útěchou pro mě jsou bývalá tvrzení Ferrari, že to všechno byl jen můj komplot, jak se zbavit automobilek.

Pokud by to byla pravda, pak šéfové BMW a Toyoty lhali, když uváděli jako důvod pro svůj odchod potřebu šetření nákladů. Museli by mít nějaký tajemný důvod, proč skrývat pravdu."

Dále Mosley zopakoval, že podle něho by FOTA nikdy nebyla schopna uskutečnit svůj plán na vybudování konkurenční série.

"Oznámení FOTA mohlo rozrušit naivní část médií a vystrašit držitele komerčních práv a jejich banky, ale to je tak vše, dál by to nezašlo," řekl Mosley.

"Rozštěpení by vytvořilo dva konkurenční šampionáty. Oficiální FIA mistrovství světa F1 a nový FOTA šampionát.

Ten druhý by měl všechny špičkové týmy a jezdce s výjimkou Williamsu a Force India, zatímco první šampionát by měl smlouvy, jméno F1 a tradici. Formula One Management (to jest Bernie Ecclestone) by se nemohl připojit ke konkurenční sérii, i kdyby chtěl, jelikož je svázán komerčními smlouvami s FIA.

Z toho důvodu by konkurenční série bez okruhů a TV pokrytí zcela propadla, pořadatelé závodů a TV společnosti by byli s FOTA v beznadějné vyjednávací pozici."