Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mosley: "Briatoreho aféra zdaleka není u konce."

Mosley: "Briatoreho aféra zdaleka není u konce."

Bývalý šéf FIA tvrdí, že Ital je stále vinný.

Bývalý prezident FIA Max Mosley říká, že aféra manipulování s výsledky Velké ceny Singapuru 2008 zdaleka není uzavřena, přestože francouzský soud v úterý zrušil doživotní zákaz, který od FIA dostal bývalý šéf týmu Renault Flavio Briatore.

Soud shledal nelegálním proces, který FIA při řešení této kauzy praktikovala. Briatore dostal za přípravu úmyslné nehody Nelsona Piqueta jr. doživotní zákaz působení v motoristickém sportu, tehdejší technický ředitel Pat Symonds dostal stejný trest, ale v trvání pěti let. Oba dva francouzský soud zrušil.

I přesto Mosley tvrdí, že kauza zdaleka není uzavřena a FIA může zkrátka změnit svá pravidla, aby mohla udělovat zákaz i lidem bez licence.

"Pokud jde o FIA, chtěl bych slyšet vyjádření soudu předtím, než bych byl připraven uznat, že rada, kterou jsme dostali od nezávislých právníků, byla nesprávná," řekl Mosley pro Telegraph.

"Ale náznak, že nemůžeme trestat nikoho, kdo nemá licenci, je velice vážné, protože bychom například neměli možnost zakázat vstup na závody těm lidem, kteří si (v Barceloně v roce 2008) začernili obličeje a uráželi Lewise Hamiltona.

V každém případě ale FIA může jednoduše změnit pravidla, aby dodržela to, o čem soud mluvil. Řekli nám, že nejsme oprávněni trestat lidi bez licence. Samozřejmě lze zavést pravidlo, které vám to umožní, pokud chcete.

Jedna věc je jistá, ještě to zdaleka není uzavřené."

Podle Mosleyho by se navíc FIA měla proti rozsudku soudu odvolat.

"Nezapomeňte, že soud netvrdí, že (Briatore) není vinný," řekl Mosley. "Jen se jim nelíbí procedura, kterou jsme použili. Ale to je velice předběžný rozsudek. Myslím, že by se FIA měla proti rozsudku odvolat, protože podle mě je v několika ohledech opravdu špatný.

Aspekty jsou zkrátka neobvyklé. Symonds ve svém prohlášení přece přiznal, že je vinný a to bylo také potvrzeno. Ale je to tak jen proto, že se nedívají na jádro problému, je zajímá jenom procedura."