Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari míří s novým vozem na nejvyšší příčky

Ferrari míří s novým vozem na nejvyšší příčky

Italský tým chce zapomenout na loňské neúspěchy.

Ferrari si je jisté, že zbrusu nový design jejich monopostů pro rok 2010 je velkým krokem vpřed ve srovnání s předešlým vozem, a plánuje útok na mistrovský titul.

Nový vůz s označením F10 odhalila italská stáj ve čtvrtek ráno a doufá, že brzké zaměření se na vývoj tohoto vozu v loňském roce dostane červený vůz zpět na vrchol.

Technický ředitel Aldo Costa řekl: "Myslím, že nový vůz je dobrým krokem vpřed v oblasti aerodynamiky, nastavování vozu a také motoru - a jsme si velmi jisti, že jsme udělali velký krok vpřed.

Nemůžeme vědět, jak jsou na tom naši soupeři, na to nám odpoví až první závod. Ale má v sobě veškerou naši vášeň a odhodlání, chceme zapomenout, co se stalo minulý rok a vrátit se s konkurenceschopným vozem od prvního závodu."

Ferrari začalo pracovat na voze F10 už minulé jaro a v létě již zaměstnanci pracovali výhradně na novém voze a zanechali vývoj nepříliš povedeného F60.

Costa řekl, že mnoho vývojového času strávili nad optimalizováním dvojitých difuzorů na novém voze - zatímco do loňského vozu byl tým nucen tuto komponentu implementovat až podle daných možností.

"Jak víte, dvojité difuzory byly během loňské sezóny zlegalizovány," řekl. "To způsobilo revoluci a změnilo design vozů - a my museli začít od nuly, od píky.

Přijali jsme tento koncept a to je něco, co nebylo možné udělat loňskou sezónu, když byl vůz již navržený.

Došlo k velkým změnám - ne tak dramatickým, jako mezi sezónami 2008 a 2009, ale vůz je značně odlišný od předešlých monopostů."

Ferrari má v plánu množství aerodynamických vylepšení před prvním závodem sezóny a již pracují na dalších významných návrzích, které se objeví na voze během sezóny.

Šéfdesignér Nikolas Tombazis dodal: "F10 je naprosto přepracovaný vůz oproti předešlému modelu.

Jsme velmi spokojeni s prací, jakou jsme udělali, přesto jsme si naprosto vědomi faktu, že teprve na trati poznáme, zda jsme pracovali dostatečně.

Byla to dobrá týmová práce a všechna oddělení pracovala tvrdě. Jsme si jisti, že tento vůz znamená krok vpřed a těšíme se na první závody."