Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso je s optimismem velice opatrný

Alonso je s optimismem velice opatrný

"I loni jsem se cítil dobře a pak jsem nebyl často v Q3."

Fernando Alonso chce být zatím s optimismem velice opatrný, přestože dnes ve Valencii během svého prvního dne s novým vozem Ferrari zajel vůbec nejrychlejší čas úvodní série testů.

Dvojnásobný šampion dnes za volantem vozu Ferrari F10 po dvou dnech vystřídal Felipeho Massu, který se s rudým monopostem také držel v čele.

Ale i přesto, že Ferrari ve Valencii nebylo pokořeno, Španěl tvrdí, že na posuzování výkonnost je příliš brzy.

"Ne, to si nemyslím," odpověděl Alonso na otázku, zda je podle něj Ferrari po této sérii testů jasným favoritem pro nadcházející sezonu.

"Je to teprve první den a jak jsem řekl, nyní je, aspoň pro mě, prioritou se tu pořádně zabydlet. Je tu spousta věcí, které musím objevit, které musím poznat.

Myslím, že to, že jsme po tyto tři dny drželi nejrychlejší čas, může být spojeno třeba s palivem nebo tak, nebo je také možná pravda, že jsme konkurenceschopní. Ale než budeme konkurenceschopní, musíme rozhodně najet spoustu kol a ujistit se, že vůz je silný a dokáže dokončit všechny velké ceny. Nyní jsme v této fázi zimního testování.

Musíme vůz učinit velice, velice silným a až do Barcelony, nebo do posledních testů v Jerezu, se nebudeme zabývat výkonností.

První dojem je vždycky dobrý. Také loni to bylo velmi dobré a pak jsme se moc často nedostával do třetí části kvalifikace. Proto jsem velmi, velmi opatrný.

Byl to dobrý první den, to ale také proto, že vůz se velice snadno ovládal, protože s ním dva dny jezdil Felipe a já ho po něm převzal, což mi pomohlo."

Dnešní den byl pro Alonsa rozhodně velice emocionální, neboť jej z tribun sledovalo až na 40 tisíc španělských příznivců.

"Bylo to dobré. Pro mě to byl důležitý den, poprvé za Ferrari. Bylo to velice emocionální jak dnes ráno, tak včera v noci. Myslím, že jsem maximálně využil dne, pokud jde o kola a časy na trati a já se cítím dobře.

Ve voze je spousta věcí, které si musím upravit, sedačka, pedály, volant, helma, tu mám od jiného výrobce. Také jsem nikdy nejezdil s brzdami Brembo, takže to pro mě byla také novinka. Spousta věcí k upravení, spousta k prohlédnutí, ale díky Felipeho práci během prvních dvou dnů jsem měl ve voze dobrý základ.

Myslím, že mi to skutečně hodně, hodně pomohlo, protože jsem neztrácel čas s nastavením vozu. Soustředil jsem se jen na své pohodlí ve voze, protože Felipeho nastavení bylo dost dobré na to, abych ráno mohl jezdit."

Alonso také dodal, že se velice rychle sžívá s týmem a mezi ostatními se cítí jako doma.

"Ano, měl jsem na to od svého prvního dne ve Ferrari čas. Jak stále říkám, ten zdejší pocit je neuvěřitelný, ta atmosféra, ten zápal všech lidí. Je velmi krásné být v garáži, mluvit italsky se všemi těmi mechaniky.

Máme určitý druh humoru, který je podobný tomu španělskému, takže jsem se dosud cítil velmi, velmi dobře. Stále si užívám život."