Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Whitmarsh brání Hamiltonovu závodní strategii

Whitmarsh brání Hamiltonovu závodní strategii

"V danou chvíli jsme věřili, že jde o správné rozhodnutí."

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh brání rozhodnutí poslat Lewise Hamiltona na druhou výměnu pneumatik během nedělní Velké ceny Austrálie, navzdory Hamiltonovu tvrzení, že ho strategická chyba stála druhé místo.

Hamilton na třetí pozici pronásledoval vůz Roberta Kubici, když ho tým povolal do boxů na druhou výměnu měkké sady pneumatik. Kubica i obě ferrari Felipeho Massy a Fernanda Alonsa však na trati vydržely až do konce závodu na jediné sadě měkkých pneumatik a skončily před britským pilotem.

Hamilton sice zmíněné trio brzy dohnal, nebyl však schopen dostat se před tvrdě bránícího Alonsa a nakonec skončil šestý, když ho sestřelil zezadu dotírající Mark Webber.

Britský pilot po závodě zkritizoval rozhodnutí týmu, podle jeho slov byl schopen dojet na první sadě pneumatik a zaútočit na před ním jedoucí renault.

"Mé pneumatiky byly dobré," řekl Hamilton. "Začal jsem na dobré sadě, dobře odstartoval, dostal se do dost dobré pozice až na třetí místo, byl jsem se vším spokojen a pak jsem byl stáhnut do boxů - nevím, proč mě zavolali.

Připravilo nás to o double. Myslím, že pneumatiky by byly celkem dobré. Na konci bych měl možná problémy, ale to měli i ostatní - a i tak bylo nemožné předjet vozy Ferrari."

Whitmarsh souhlasí, že McLaren mohl v nedělním závodě dosáhnout na double, přesto je přesvědčen, že tým udělal v danou chvíli správné rozhodnutí.

"Lewis ztrácel za Kubicou čas, mohli jste vidět, že se mu drolila levá zadní pneumatika, a mohli jste také vidět, že Michael zastavil a jel jak utržený, Webber zastavil a jel jak utržený, o více než sekundu na kolo rychleji," řekl Whitmarsh.

"S informacemi, které jsme v danou chvíli měli, a pozicí Lewise, jsme cítili, že jde o správné rozhodnutí. Když se nyní ohlédneme zpět, jak se závod vyvíjel - pokud by Lewis dokázal s pneumatikami vydržet, mohli jsme mít double.

Takhle to chodí u McLarenu, podíváte se na vítězství a řeknete si 'kruci, mohl to být double'. Bylo to zklamání, protože Lewis předvedl fantastickou jízdu. My jsme jako tým učinili toto rozhodnutí, já jsem za něj zodpovědný a jsem zklamaný z výsledku, nicméně nejsem zklamán s postupem, jelikož jsem věřil, že jde v tu chvíli o správné rozhodnutí."

O Hamiltonově rozmrzelosti svědčí i hláška z týmového rádia, kdy během závodu do vysílačky zavolal: "Kdo rozhodl povolat mě zpět? Byl to z*** špatný nápad!"

"Ano, Lewis se přes rádio vznětlivě vyjádřil," řekl Whitmarsh. "Myslím, že takový je Lewis - je vášnivý a rád vyhrává. Rád dělá vše správně, je tvrdý na sebe a je tvrdý na tým, takový je Lewis Hamilton. Takto funguje a pracuje."