Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Mosley se opřel do Ferrari a Montezemola

Mosley se opřel do Ferrari a Montezemola

S rozpočtovým stropem by podle něj Ferrari neuspělo.

Luca di Montezemolo nemá pevný charakter a jeho tým by nevyhrával, pokud by jezdil se stejným rozpočtem jako jeho rivalové - alespoň taková jsou slova bývalého prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho.

"Luca velmi, velmi dobře vychází s lidmi a je rozhodně velmi vášnivým a příjemným člověkem," řekl Mosley. "Ale, dle mého názoru, má také velmi slabý charakter a je tudíž snadno manipulovatelným."

Mosley se v rozhovoru s F1 Racingem uchýlil ke komentářům vůči Ferrari po řadě otázek čtenářů, zda FIA v minulosti nenadržovala maranellskému týmu.

"Nikdy jsme Ferrari neupřednostňovali, ačkoli tu byl dojem, že ano. Můžete přijít k Ferrari a oni k vám budou naprosto čestní a otevření - což by většina ostatních týmu nebyla."

Mosley nicméně přiznal pochybení FIA při Velké ceně Malajsie 1999, kdy byla obě ferrari diskvalifikována z důvodů nepovolených úprav na deflektorech vozů. Následné odvolání však verdikt zvrátilo a maranellský tým získal zpět svůj double.

"(Deflektory) by byly legální, pokud by byly pod nepatrným úhlem od šasi, a byly by ilegální, pokud by byly kolmé," řekl Mosley. "Myslím, že byly pravděpodobně kolmé, my je však sundali a prozkoumali a Ferrari pak řeklo: 'Ne, byly pod mírným úhlem' a na tomto základě vystupovali.

Měli jsme tehdy zabavit celý vůz, ale chybami se učíte, podobnou chybu jsme již nikdy nezopakovali."

Dále Mosley tvrdí, že Ferrari "není připraveno utkat se s ostatními týmy za stejných podmínek", podle něj by italský tým se stejným rozpočtem jako jeho rivalové propadl.

"Mezi lednem a květnem 2008 jsme podnikli řadu setkání a každý souhlasil s rozpočtovými stropy a metodikou - až na Ferrari, které bylo vždy proti," řekl Mosley. "Podle mě je to proto, že vědí, že se stejným množstvím peněz k dispozici jako ostatní týmy by neuspěli."

Podle Mosleyho bylo nepřátelství fanoušků formule 1 vůči jeho osobě během jeho prezidentství v čele FIA důsledkem nesprávného úsudku.

"Pokud by fanoušci problému skutečně rozuměli, nemyslím si, že by byli proti mě. Jelikož vše, co jsem kdy udělal, bylo s úmyslem udržení fungující formule 1 a zastavení jejího hroucení. Jde o mnohem křehčí strukturu, než si lidé uvědomují," zakončil Mosley.