Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Adepty na dodavatele pneumatik jsou nyní Pirelli a Michelin

Adepty na dodavatele pneumatik jsou nyní Pirelli a Michelin

Bridgestone se nepodařilo přesvědčit, Cooper Avon už není ve hře.

Týmy Formule 1 se stále ještě nedohodly na tom, od kterého výrobce budou v příští sezóně odebírat pneumatiky, výběr už se ale zúžil na dva hlavní kandidáty, Pirelli a Michelin.

Bridgestone před časem oznámil, že na konci letošního roku odchází z Formule 1 a nebude tak v ní nadále působit jako dodavatele pneumatik. Začalo proto hledání jeho nástupce.

Ve hře byl v poslední době kromě zmiňovaných dvou značek ještě britský výrobce, Cooper Avon, jehož nabídka sice byla finančně zajímavá, pro týmy Formule 1 je ale neznámou, zatímco Pirelli a Michelin disponují většími zkušenostmi z oboru.

Týmy se navíc také snažily přesvědčit Bridgestone, aby své rozhodnutí opustit Formuli 1 přehodnotil a s dodávkou pneumatik pokračoval, jenže to se nepovedlo.

Nyní se proto vybírá mezi Pirelli a Michelinem, přičemž výsledné rozhodnutí bychom měli znát již brzy.

"Zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí," řekl Stefano Domenicali, šéf Ferrari. "Myslím, že v dalším týdnu a možná do víkendu snad budeme schopni najít řešení. Jsou tu stále jen dvě možnosti, Michelin a Pirelli. Nevidím žádnou jinou volbu."

Podle některých zdrojů má zatím navrch Pirelli, jenže i nabídka Michelinu je stále dostatečně technicky i komerčně dost zajímavá na to, aby se o ní dalo uvažovat.

V příštích několika dnech budou týmy obě nabídky analyzovat a ujasňovat si s oběma výrobci některé detaily.

Eric Boullier, šéf Renaultu, byl dotázán, zda by měla být záležitost vyřešena do Velké ceny Turecka, která se jede za dva týdny.

"Musí být, protože myslím, že je tu technický problém a to ten, že když budeme čekat příliš dlouho, pak už se do příštího roku nic nestihne. Musí to být hotové do Turecka," řekl.