Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pneumatikami zdramatizovaný závod vyhrál Hamilton

Pneumatikami zdramatizovaný závod vyhrál Hamilton

Velká cena Kanady - závod

Lewis Hamilton a Jenson Button dovezli ve Velké ceně Kanady další dvojité vítězství pro tým McLaren. Závod, který výrazně zamíchala a zdramatizovala situace s příliš velkým opotřebením pneumatik, přinesl řadu zajímavých momentů, předjížděcích manévrů a překvapení. Stupně vítězů doplnil Fernando Alonso.

Hamilton startoval do závodu z pole position, ale vůbec nebylo jasné, jak bude situace vypadat po několika kolech. Brit totiž začínal na měkčí směsi pneumatik, což ale neudělali někteří jiní závodníci, například jezdci Red Bullu Sebastian Vettel a Mark Webber a také Robert Kubica z Renaultu.

Start byl ale napínavý z jiného pohledu. Hamilton udržel vedení před Vettelem a Alonsem, čtvrtý se držel Button. Za nimi se ale srazili Felipe Massa a Vitantonio Liuzzi, jejichž série kontaktu trvala dvě zatáčky. Liuzzi nakonec zůstal stát v protisměru. Oba piloti poté museli vyhledat pomoc svých mechaniků a propadli se na konec.

Ještě o něco dříve ale došlo k jiné kolizi. Vitalij Petrov vyjel hned po startu na trávu a roztočil se napříč tratí přímo do cesty Pedru de la Rosovi. Jen zázrakem nedošlo k žádné vážně kolizi a oba mohli po drobných opravách pokračovat.

Hamilton se ujal vedení, Vettel byl ale blízko za ním. Start se povedl Marku Webberovi, který ze sedmého místa postoupil na páté. Michael Schumacher se v prvním kole probil do první desítky.

Webber brzy vystupňoval tlak na Buttona a dostal se na čtvrtou pozici. A už po dalších pár kolech se první čtyřka sjela těsně dohromady. Vettel zaútočil na Hamiltona a Webber na Alonsa. Jenže Hamilton s Alonsem vyřešili situaci návštěvou mechaniků.

Brzy jeli do boxů i jezdci Red Bullu, oba se ale rozhodli pro odlišnou strategii. Zatímco Vettel si nechal nasadit měkčí sadu, Webber se rozhodl pro tvrdé.

Australan se poté pokusil vydělat na jiném rozložení zastávek. Podruhé jel totiž k mechanikům později než ostatní a to i přesto, že v závěrečných kolech svého druhého stintu už výrazně ztrácel a Hamilton jej krátce před pitstopem předjel.

Webber se totiž snažil maximálně zkrátit poslední úsek, aby jej celý zvládl na měkčí sadě pneumatik. Jenže poté, co pro gumy se zelenými proužky zajel, už žádnou díru do světa neudělal.

V boji o první místo rázem zůstali jen Hamilton, Button a Alonso, kteří jeli v těsné formaci na prvních třech místech.

Pořadí už se ale do cíle nijak nezměnilo a Lewis Hamilton projel pod šachovnicovou vlajkou jako vítěz. V Kanadě tak navázal na své úspěchy, zatím vždy tu totiž vyhrál kvalifikaci a podruhé i závod.

Jenson Button podtrhl úspěch McLarenu druhým místem, stáj z Wokingu si tak podruhé za sebou dojela pro dvojité vítězství.

Fernando Alonso dojel po bojovném výkonu na třetí pozici. Španěl měl šanci na vítězství, během první zastávky se totiž dostal před Hamiltona, Brit jej ale nakonec předjel zpátky.

Piloti Red Bullu přijeli do cíle na čtvrtém a pátém místě. Sebastian Vettel bez problému udržel pozici před Markem Webberem, který sice byl na měkčích pneumatikách, jejich výkonnost ale postupně klesla a Australan už svou pozici vylepšil nedokázal.

Nico Rosberg znovu podržel vlajku Mercedesu o něco výše, když dojel na šesté pozici.

V závěru závodu byl ale drtivě nejrychlejší Robert Kubica, který byl před koncem v boxech a poslední kola jel v časech o poznání kratších než všichni ostatní. Kubica dojel sedmý a patří mu také nejrychlejší kolo závodu.

Sebastien Buemi předvedl skvělý závod. Především dobře odstartoval a před svou první zastávkou dokonce krátce vedl. Během závodu se aktivně zapojoval do různých soubojů, mezi jeho nejcennější úlovky jistě patří předjetí Michaela Schumachera. Švýcar dojel co cíle osmý.

Devátou a desátou příčku brali jezdci Force Indie, Vitantonio Liuzzi a Adrian Sutil. Tým sice splnil cíl, dovézt oba vozy na bodech, jezdci si ale zřejmě po povedené kvalifikaci představovali lepší výsledek.

Liuzziho závod ale značně zkomplikovala úvodní kolize s Felipem Massou, Sutil zase na konci svého stintu přišel k defektu pravé zadní pneumatiky. Oba se ale nevzdali a rvali se až do cíle. V posledním kole připravili o poslední body trápícího se Schumachera.

Sedminásobný šampion opět neměl dobrý den. Start se mu sice povedl, v průběhu závodu se ale zase propadl za bodované pozice a nakonec dojel jedenáctý.

Dvanáctý skončil Jaime Alguersuari, za ním dojeli piloti Williamsu Nico Hülkenberg a Rubens Barrichello.

Felipe Massa byl ještě krátce před cílem na bodech, při souboji se Schumacherem ale došlo ke kontaktu a Massa poškodil přední křídlo. Podruhé tak musel do boxů opravovat a nakonec dojel patnáctý.

Pěkný závod odjel Heikki Kovalainen. Fin dobře odstartoval a dostal se na vynikající patnácté místo. Rychlost jeho lotusu mu pak sice nedovolila pozici udržet, Kovalainen ale znovu potvrdil, že tento tým je aktuálně nejlepším z nováčků.

V závodě byli ještě klasifikováni Vitalij Petrov, Karun Chandhok a Lucas di Grassi.

Cíl neviděli Timo Glock, Jarno Trulli, Pedro de la Rosa, Bruno Senna a Kamuj Kobajaši. Ten rozdrtil své naděje o zeď šampionů už v úvodu závodu.

Výsledky závodu by ale ještě nemusely být oficiální. Otazníky visí nad Robertem Kubicou a Michaelem Schumacherem.

Kubica totiž při vjezdu do boxů nebezpečně zkřížil dráhu Adrianu Sutilovi. Michael Schumacher je zase v hledáčku sportovních komisařů za incident s Massou.

Double McLarenu výrazně naklonil oba šampionáty na stranu týmu z Wokingu. Lewis Hamilton sebral průběžné vedení mezi jezdci Marku Webberovi a se 109 body se posunul do čela. Jenson Button je navíc druhý se ziskem 106 bodů. Webber je třetí o další tři body zpátky.

McLaren si upevnil první pozici v Poháru konstruktérů, nyní má 215 bodů. Red Bull figuruje na druhém místě se 193 body, třetí je Ferrari, které má 161 bodů.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 L.Hamilton  McLaren
1:33:53.456 
2. 
 J.Button  McLaren
+ 2.254 
3. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 9.214 
4. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 37.817 
5. 
 M.Webber  Red Bull
+ 39.291 
6. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 56.084 
7. 
 R.Kubica  Renault
+ 57.300 
8. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 
9. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 1 kolo 
10. 
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
11. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 1 kolo 
12. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
13. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1 kolo 
14. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1 kolo 
15. 
 F.Massa  Ferrari
+ 1 kolo 
16. 
 H.Kovalainen  Lotus
+ 2 kola 
17. 
 V.Petrov  Renault
+ 2 kola 
18. 
 K.Chandhok  HRT
+ 4 kola 
19. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 5 kol 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 T.Glock  Virgin
50 
NC
 J.Trulli  Lotus
43 
NC
 P.de la Rosa  Sauber
31 
NC
 B.Senna  HRT
14 
NC
 K.Kobajaši  Sauber

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 8. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 L.Hamilton  McLaren
109 
2. 
 J.Button  McLaren
106 
3. 
 M.Webber  Red Bull
103 
4. 
 F.Alonso  Ferrari
94 
5. 
 S.Vettel  Red Bull
90 
6. 
 N.Rosberg  Mercedes
74 
7. 
 R.Kubica  Renault
73 
8. 
 F.Massa  Ferrari
67 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
34 
10. 
 A.Sutil  Force India
23 
11. 
 V.Liuzzi  Force India
12 
12. 
 R.Barrichello  Williams
13. 
 V.Petrov  Renault
14. 
 S.Buemi  Toro Rosso
15. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
16. 
 N.Hülkenberg  Williams
17. 
 K.Kobajaši  Sauber

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 8. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
215 
2. 
 Red Bull  M.Webber, S.Vettel
193 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
161 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
108 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
79 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
35 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
8. 
 Toro Rosso  S.Buemi, J.Alguersuari
9. 
 Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa