Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norrisův trest nedává smysl

Norrisův trest nedává smysl

Brit se v cíli zlobil, přišel o body.

Lando Norris dokončil Velkou cenu Kanady na devátém místě, jenže pětisekundová penalizace způsobila, že se propadl až na třinácté. Jeho týmový kolega, Oscar Piastri, se tím posunul na jedenáctou příčku, takže McLaren odlétá z Kanady bez bodu.

Důvod? Norris za safetycarem použil trik, který FIA asi měla už nějakou dobu v hledáčku, jelikož se nejedná o žádnou novinku. Když po havárii George Russella vyjel na trať zpomalovací vůz, oba jezdci McLarenu byli povoláni do boxů. Na trati však byly s malým rozestupem od sebe, což by za normálních okolností pro Norrise znamenalo stát „v pořadníku“ za Piastrim a ztrátu pozic. Pokud však jezdec během jízdy do boxové uličky zpomalí více než týmový kolega před ním, časově tím sice ztratí stejně, jenže spolu s ním i všichni těsně za ním, jelikož ho za zpomalovacím vozem nesmí předjet. FIA včera udělala této fintě konec, když za ni Norrisovi napařila pětisekundový trest. Opřela se přitom o článek 12.2.1.l sportovních pravidel věnovaný nesportovnímu počínání.

Jezdec za zpomalovacím vozem úmyslně zpomalil tak, aby se vyhnul čekání na své mechaniky v boxech. Za zpomalovacím vozem nabral ztrátu na týmového kolegu ve voze s číslem 81 a zpomalil vozy za sebou. Mezi vozy 4 a 81 byl zaznamenán signifikantní rozdíl v rychlostech, mezi zatáčkami 10 a 13 přibližně 50 km/h. Článek 12.2.1.l ISC pojednávající o každém provinění vůči principům férové soutěže, nesportovním chování nebo pokusu ovlivnit výsledek konkurenta v rozporu se sportovní etikou,“ píše se ve vysvětlení komisařů závodu.

Norris po výměně pneumatik Piastriho dojel a předjel, ale nebylo mu to nic platné. Foto: McLaren

Norrisovi nebylo během závodu upřesněno, za co dostal pětisekundový trest. Dověděl se to krátce po skončení závodu a možná i v návalu emocí vše popřel a zlobil se na nesmyslnost trestu.

Zprávu, že mám zajet na výměnu pneumatik, jsem dostal jen asi tak tři swkundy před vjezdem do boxové uličky. Do té chvíle jsem jel naplno. Nesmysl. Už mnohokrát jsem jel pomalu pod virtuálním safetycarem. Když jsem dostal trest teď, tak jsem za poslední tři roky často nesprávně nedostal trest a spolu se mnou všichni ostatní. Nemyslím, že jsem udělal něco špatně.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren