Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sebastien Bourdais zvítězil v Portlandu

Sebastien Bourdais zvítězil v Portlandu

Obhájce titulu Tracy třetí za oběma vozy stáje Newman/Haas

Francouz Sebastien Bourdais zvítězil letos už ve druhém závodě série Champ cars a ujal se celkového vedení v sérii. Podařilo se mu odskočit od zbytku pole už při letmém startu a tak prvním kritickým místem okruhu, kterým je první šikana na konci cílové rovinky, projel nikým neohrožován. Během závodu si vždy dokázal vybudovat dostatečný náskok na své konkurenty a odrazit jakýkoliv pokus o útok ze strany svého stájového kolegy Junqueiry. Na třetím místě nakonec skončil Paul Tracy, pro kterého znamená toto umístění nejlepší výsledek od jeho vítězství v Long Beach.

Start do závodu se však stejně jako v loňském roce neobešel bez problémů. Při prvním pokusu o průjezd první šikanou došlo ke kontaktu několika vozů, ale jediným postiženým byl Michel Jourdain Jr. Následovala okamžitě žlutá fáze závodu. Při restartu došlo pak k tomu, čehož jsme už v Portlandu byli v minulosti několikrát svědky. Při výjezdu z poslední zatáčky na drag strip, jenž tvoří cílovou rovinku, a současné akceleraci , může dojít ke smyku  a následným problémům. Tentokrát byl viníkem příliš nedočkavý Mario Dominguez, jehož Lola se přetočila přímo bokem proti přijíždějícímu vozu Rodolfa Lavina. Ten se už nemohl nikam uhnout a narazil do zadní části Dominguezova vozu a poslal ho do cesty zbytku startovního pole. Naštěstí všichni jezdci zareagovali bleskurychle a dokázali se oběma vozům vyhnout, takže nedošlo k dalším haváriím. Nicméně pro oba zúčastněné znamenal tento okamžik konec závodu.

Následná žlutá fáze se však ukázala být včera poslední a zbytek závodu se už odjel bez dalších problémů. Na čele Bourdais ujížděl svým pronásledovatelům včetně svého týmového kolegy. Oba vozy stáje Newman/Haas zajely poprvé pro palivo dříve než třetí Tracy, který zůstal na okruhu o tři kola déle. Jeho pokus využít tohoto okamžiku ke stáhnutí ztráty, popřípadě zisku jednoho místa v pořadí však byl zmařen vozy, které musel právě předjíždět o kolo.

Ve střední části závodu se sice Junqueirovi podařilo dotáhnout se za Bourdaise, ale k předjetí to už nestačilo. Dále v poli sváděli tuhý boj o umístění v první pětce Justin Wilson a A.J. Allmendinger. Několikrát vjížděli do první šikany bok po boku, ale prokázali dostatečné jezdecké schopnosti a jejich souboj byl po velkou část závodu tím nejzajímavějším, co se na trati dělo.

Druhá série zastávek v boxech pak přinesla větší náskok vedoucímu Bourdaisovi a především velký posun vpřed polem pro Patricka Carpentiera. Alternativní strategie zastávek v boxech se mu plně vyplatila a vymazala ztrátu z postavení až na konci startovního pole po nepovedené kvalifikaci.

V poslední fázi závodu se Junqueira ještě jednou pokusil dotáhnou na Bourdaise, ale přestože stáhnul osmisekundovou ztrátu až na dvě sekundy, na předjetí neměl. Cílem tedy nakonec projeli oba týmoví kolegové v pořadí Bourdais, Junqueira. Třetí místo patřilo Tracymu a na čtvrté se vyšplhal Patrick Carpentier. Boj o páté místo nakonec patřilo zkušenějšímu Wilsonovi, který odrazil všechny útoky A.J. Allmendingera. Následovali Alex Tagliani a Jimmi Vasser, první desítku pak uzavřeli ještě Mario Haberfeld a Roberto Gonzales.

Série Champ Cars bude pokračovat dalším závodem za čtrnáct dní. Pojede se na letištním okruhu v Clevelandu, oproti loňsku za denního světla.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/ztráta
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:45:50.461
2.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
-1.247
3.
 P.Tracy  Forsythe Racing
-40.066
4.
 P.Carpentier  Forsythe Racing
-52.356
5.
 J.Wilson  Mi-Jack/Conquest
-58.429
6.
 A.J.Allmendinger  RuSPORT
-59.337
7.
 A.Tagliani  Rocketsports Racing
- 1 kolo
8.
 J.Vasser  PKV Racing
- 1 kolo
9.
 M.Haberfeld  Walker Racing
- 1 kolo
10.
 R.Gonzales  PKV Racing
- 1 kolo
11.
 O.Servia  Dale Coyne Racing
- 2 kola
12.
 R.Hunter-Reay  Herdez Competition
- 2 kola
13.
 G.Mazzacane  Dale Coyne Racing
- 2 kola
14.
 M.Jourdain Jr.  RuSPORT
- 2 kola
15.
 N.Philippe  Rocketsports Racing
- 3 kola
16.
 A.Sperafico  Mi-Jack/Conquest
- 4 kola
17.
 M.Dominguez  Herdez Competition
havárie
18.
 R.Lavin  Forsythe Racing
havárie

Všechny časy neoficiální