Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ve Valencii vítězí Vettel, Webber divoce havaroval

Ve Valencii vítězí Vettel, Webber divoce havaroval

Velká cena Evropy - závod

Sebastian Vettel opanoval dnešní Velkou cenu Evropy a po delší době se tak radoval z vítězství. Horké odpoledne si ale ještě více zavařil jeho týmový kolega Mark Webber, který zezadu trefil Heikkiho Kovalainena a po divoké letecké vložce tvrdě havaroval. Vettela na pódiu doplnili jezdci McLarenu Lewis Hamilton a Jenson Button.

Po startu Vettel udržel první místo, zatímco Mark Webber se propadl za Lewise Hamiltona. Ten byl dokonce tak rychlý, že se ve druhé zatáčce pokusil dostat i před Vettela, ale došlo pouze k drobnému kontaktu, po které Vettel musel vyrovnat malý smyk a Hamilton přišel o kousek předního křídla. Oba ale mohli bez dalších problémů pokračovat.

Katastrofálně ale dopadlo první kolo pro Webbera. Už ve druhé zatáčce ho předjeli také piloti Ferrari, Fernando Alonso a Felipe Massa, a do konce prvního kola se Webber stačil propadnout dokonce až na deváté místo.

Situaci se pokusil vyřešit brzkou zastávkou, ke svým mechanikům zajel v sedmém kole. Na trať se vrátil za Heikkim Kovalainenem. Když se ho pokusil předjet, překvapil ho Fin dřívějším brzděním, Webber vletěl do zádě jeho lotusu a odrazil se do vzduchu. Australanův red bull letěl chvíli vzhůru nohama, přičemž srazil jednu z cedulí na trati. Následně dopadl zpátky na zem, obrátil se a čelně vletěl do bariéry.

Snad jen zázrakem byl Webber schopen vystoupit ze svého monopostu sám a nezraněn. Měl tedy více štěstí než Josef Král, který dopoledne velice podobně havaroval ve sprintu GP2, český závodník přitom skončil v nemocnici.

Na trať vyjel safety car a téměř všichni jezdci počínaje pátým Buttonem zajeli do boxů. První čtyřka ale zůstala na trati.

A právě v tuto chvíli vzniklo několik kontroverzních situací. Vedoucí Vettel stačil projet kolem výjezdu z boxů ještě před safety carem, zatímco druhý Hamilton projížděl právě ve chvíli, kdy zpomalovací vůz mířil na trať. Na chvíli znejistěl a zpomalil, ale pak znovu přidal a safety car předjel. Jenže právě kvůli svému zaváhání nestačil safety car objet před čárou ohraničující konec výjezdu z boxů, takže následným předjetím safety caru porušil pravidla, na což rádiem upozornil Fernando Alonso, který v té době jel přímo za Hamiltonem.

Pilot McLarenu se dostal do vyšetřování sportovních komisařů a o něco později byl potrestán průjezdem boxy. Měl ale štěstí, po jeho zastávce se na třetím místě objevil Kamuj Kobajaši, který se snažil jet zcela odlišnou strategii. A zatímco Hamilton ujížděl spolu s Vettelem v čele, Kobajaši za sebou špuntoval zbytek pole.

Díky tomu si Hamilton vyjel dost velký náskok na to, aby se i po své penalizaci vrátil na trať znovu na druhé pozici. Před sebou tak měl poslední úkol, stáhnout zpátky ztrátu na Vettela.

To se mu sice do jisté míry povedlo, jenže Vettel v závěru odpověděl a zajel do té doby nejrychlejší kolo závodu. Hamiltona už si tak nepustil k tělu a závod ve Valencii vyhrál. Hamilton dojel do cíle druhý.

Jenson Button skončil na třetí pozici poté, co Kobajaši čtyři kola před cílem konečně zastavil pro druhou sadu pneumatik.

Nejlepší výsledek sezóny zařídil pro Williams Rubens Barrichello, který dojel na čtvrtém místě.

Pátý skončil Robert Kubica z Renaultu, šestý Adrian Sutil z Force Indie. Kamuj Kobajaši se po své zastávce vrátil na deváté pozici za Fernandem Alonsem a Sebastienem Buemim, oba ale dokázal do cíle předjet, Buemiho dokonce až v poslední zatáčce. Bodovanou desítku uzavřel Pedro de la Rosa, který vybojoval první letošní bod.

Velice nespokojení a naštvaní jsou po závodě u Ferrari. Alonso s Massou jezdili v úvodu na třetí a čtvrté pozici, jenže safety car je srazil na desáté, respektive sedmnácté místo. V cíli byli klasifikováni na deváté a čtrnácté příčce.

Mercedes se po nepovedené kvalifikaci v závodě trápil ještě víc. Nico Rosberg skončil dvanáctý, Schumacher byl během fáze za safety carem kvůli nepovedené taktice několikrát v boxech a nakonec dojel pouze před jezdci nových týmů na šestnácté příčce.

Jenže řada jezdců ještě nemá své umístění jisté. Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hülkenberg (který nakonec nedojel), Robert Kubica, Vitalij Petrov, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Sebastien Buemi a Pedro de la Rosa jsou totiž vyšetřováni za to, že se po vyjetí safety caru dostali do boxů v kratším čase, než bylo povoleno.

Nicméně, v aktuální podobě si Lewis Hamilton upevnil své vedení v průběžném pořadí šampionátu, druhý zůstává jeho týmový kolega Jenson Button. Sebastian Vettel se díky vítězství posunul na třetí pozici, Mark Webber je čtvrtý před pátým Fernandem Alonsem.

V Poháru konstruktérů stále vede McLaren před Red Bullem a Ferrari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 S.Vettel  Red Bull
1:40:29.571 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 5.042 
3. 
 J.Button  McLaren
+ 7.658 
4. 
 R.Barrichello  Williams
+ 20.627 
5. 
 R.Kubica  Renault
+ 22.122 
6. 
 A.Sutil  Force India
+ 25.168 
7. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 30.965 
8. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 31.299 
9. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 32.809 
10. 
 P.de la Rosa  Sauber
+ 42.414 
11. 
 V.Petrov  Renault
+ 43.287 
12. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 44.382 
13. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 45.890 
14. 
 F.Massa  Ferrari
+ 46.621 
15. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 48.239 
16. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 48.826 
17. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 1 kolo 
18. 
 T.Glock  Virgin
+ 2 kola 
19. 
 K.Chandhok  HRT
+ 2 kola 
20. 
 B.Senna  HRT
+ 2 kola 
21. 
 J.Trulli  Lotus
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 N.Hülkenberg  Williams
50 
NC
 H.Kovalainen  Lotus
NC
 M.Webber  Red Bull

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 9. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 L.Hamilton  McLaren
127 
2. 
 J.Button  McLaren
121 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
115 
4. 
 M.Webber  Red Bull
103 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
96 
6. 
 R.Kubica  Renault
83 
7. 
 N.Rosberg  Mercedes
74 
8. 
 F.Massa  Ferrari
67 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
34 
10. 
 A.Sutil  Force India
31 
11. 
 R.Barrichello  Williams
19 
12. 
 V.Liuzzi  Force India
12 
13. 
 S.Buemi  Toro Rosso
14. 
 K.Kobajaši  Sauber
15. 
 V.Petrov  Renault
16. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
17. 
 N.Hülkenberg  Williams
18. 
 P.de la Rosa  Sauber

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 9. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
248 
2. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
218 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
163 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
108 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
89 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
43 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
20 
8. 
 Toro Rosso  S.Buemi, J.Alguersuari
12 
9. 
 Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa