Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso se omluvil za výroky o zmanipulovaném závodě

Alonso se omluvil za výroky o zmanipulovaném závodě

Potěšila ho zpráva, že se FIA pravidly safety caru bude zabývat.

Fernando Alonso se omluvil za své ostré výroky na adresu Mezinárodní automobilové federace (FIA) po nedělní Velké ceně Evropy. Závod tehdy v souvislosti s výjezdem safety caru označil za zmanipulovaný.

Španělský pilot byl bezprostředně po závodě velmi rozzuřený a naznačil, že FIA pomohla Lewisovi Hamiltonovi pozdním udělením trestu za jeho předjetí safety caru. Britský pilot byl mezitím schopen vyjet si potřebný náskok a svou druhou pozici si udržel.

Po vychladnutí emocí nyní Alonso uvedl, že jeho výroky byly ovlivněny frustrací, kdy respektováním pravidel ztratil spoustu bodů, zatímco Hamilton na porušení pravidel vydělal.

"Nyní mám samozřejmě mnohem chladnější hlavu než v momentech bezprostředně po závodě," řekl Alonso ve svém sloupku na stránkách Ferrari.

"Reagoval jsem emocionálně a v takové situaci je snadné sklouznout k věcem, které mohou být zle interpretovány či vyvolávat různé dohady, nic z toho jsem nechtěl.

Rozumím tomu, že komisaři mají obtížnou úlohu a musí přijímat rozhodnutí, která nejsou snadná. Chtěl jsem jen říct, že piloti, jako my, kteří respektují pravidla, na tuto situaci bohužel doplatili mnohem více, než ti, kteří je porušili, i když dostali trest.

A nemířím tím konkrétně na nějakého jezdce, jde o obecnou záležitost a myslím, že bychom o tom měli společně v klidu diskutovat a ujistit se, že se podobné věci již nestanou."

FIA si je potenciálních problémů současných pravidel safety caru vědoma a svolala v příštím týdnu mimořádnou schůzi Sportovní pracovní skupiny, kde se tyto záležitosti budou řešit.

"Byl jsem potěšen zprávou, že FIA pohotově reagovala svoláním mimořádné schůzky Sportovní pracovní skupiny a jsem přesvědčen, že všechny diskutované body budou nějakým komplexním způsobem uvedeny do pořádku," pokračoval Alonso.

"Přestože výsledek z Valencie není takový, jaký jsme chtěli, nejde o žádné nenapravitelné škody. Je pravda, že odstup na vedoucího muže narostl na 29 bodů, ale stále máme před sebou více jak polovinu bodů, které lze v sezóně získat. Zatím jsme dosáhli pouze jednoho vítězství, ale je to stále velmi otevřené.

Novinky, které jsme přivezly do Španělska, znamenaly velký krok vpřed a přiblížili jsme se k vedoucím vozům. S tím jsem spokojen, ale jsem si vědom, že nadále musíme tlačit na vývoj vozu, jelikož potřebujeme vůz, který bude schopný boje o pole-position a kterým se dostaneme před naše soupeře, a to co nejdříve.

Pokud jsme za vedoucím mužem šampionátu v tuto chvíli vzdáleni 29 bodů, znamená to, že v následujících deseti závodech musíme získat alespoň o 30 bodů více než kterýkoli jezdec, který bude ve vedení."