Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmovou režii Ferrari zkritizoval také Niki Lauda

Týmovou režii Ferrari zkritizoval také Niki Lauda

Bývalý pilot stáje z Maranella tvrdí, že tým zesměšnil diváky.

Trojnásobný Mistr světa Formule 1 Niki Lauda se přidal k těm, kteří zkritizovali týmovou režii Ferrari při Velké ceně Německa. Rakušan řekl, že jednání stáje z Maranella bylo výsměchem všem fanouškům.

Ferrari na Hockenheimringu nařídilo Felipemu Massovi, aby před sebe pustil Fernanda Alonsa a nechal jej vyhrát. Za tento krok byl tým potrestán pokutou 100 000 dolarů a v září jej čeká slyšení před Světovou radou motorsportu.

Lauda, který přitom právě v barvách Ferrari vybojoval dva ze svých tří titulů, řekl, že jednání Ferrari je zcela v kontrastu s tím, jak spolu dokáží závodit například jezdci Red Bullu, kteří jsou také kandidáty na titul.

"Existují dva modely toho, jak se dá ve Formuli 1 závodit jako tým," řekl Lauda. "Když k tomu přistoupíte politicky, pak jste jako Ferrari. Nebo se pokusíte dát oběma svým jezdcům stejné šance a fanouškům napínavý sport, tak jak to dělá Red Bull, který nechává své jezdce vzájemně závodit.

Díky tomu je tento sport tahákem pro lidi, protože vidí ty nejlepší jezdce v nejlepších autech závodit proti sobě s filozofií 'vyhrát může ten nejlepší', a ne se vysmívat fanouškům předem dohodnutým výsledkem. Jsem si ale vědom toho, že tohle je to téma, na které se názory různí."

Konkrétně ohledně Velké ceny Německa Lauda dodal: "To, co udělali na Hockenheimu, bylo proti pravidlům. Buď se pravidla změní, nebo je všichni budou dodržovat.

To, co udělali, je špatné a byli za to okamžitě potrestáni, a ještě je čeká slyšení před Světovou radou motorsportu, to je jasné."