Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Řím si smluvně zajistil Formuli 1 na pět sezón

Řím si smluvně zajistil Formuli 1 na pět sezón

To se nelíbí Monze, bojí se, že přijde o svůj závod.

Představitelé projektu velké ceny Formule 1 v ulicích Říma oznámili, že v Monze podepsali pětiletou smlouvu na pořádání závodu s Berniem Ecclestonem.

Podle jejich slov se má v italském hlavním městě poprvé závodit v roce 2012 nebo 2013.

Primátor Říma Gianni Alemanno řekl: "Gratuluji k výsledku, kterého (Maurizio Flammini, organizátor projektu) dosáhl. Doufám, že velká cena v Římě odstartuje v roce 2012."

Projekt římské velké ceny má ale také své odpůrce. Patří mezi ně někteří obyvatelé historické čtvrti E.U.R. a také představitelé současné Velké ceny Itálie v Monze. Ti se totiž obávají, že v případě pořádání závodu v Římě by Královský park o Formuli 1 přišel.

Ředitel okruhu v Monze Enrico Ferrari řekl italskému La Stampa: "Jestliže máme nyní problémy najít sponzory, takhle to bude nemožné.

Velké společnosti mají svůj rozpočet, takže jestliže dnes nám dají 100, zítra nám dají jen 50 a 50 Římu," dodal.

Římský primátor Alemanno se ale tyto obavy snaží vyvrátit: "Závod v Monze zůstane zachován, nebude zničen závodem v Římě."

Itálie už v minulosti dva závody hostila, vedle Monzy se jezdilo také v Imole pod hlavičkou Velké ceny San Marina, jenže Ferrari tvrdí, že časy se změnily.

"Vezměte si příklad ze Španělska, Barcelona je v krizi kvůli Valencii. Starý katalánský závod přišel v roce 2010 o devět milionů eur. Celá Evropa je s Formulí 1 v úzkých.

Německo už také nehostí dva závody a ve Spa-Francorchamps bylo letos o 8 000 diváků méně než loni."