Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Petrov podepsal s Renaultem na další dva roky

Petrov podepsal s Renaultem na další dva roky

Jezdecká sestava týmu se tak podle očekávání nemění.

Vitalij Petrov prodloužil svou smlouvu na post závodního jezdce Renaultu o další dva roky. Tým dnes tuto zprávu potvrdil.

Ačkoliv byl Rus v letošní sezóně kritizován za nesoustředěnost a časté chyby, tým oceňuje jeho potenciál a chce ve spolupráci s ním nadále pokračovat. A protože Robert Kubica už smlouvu s týmem na příští sezónu má, jezdecká sestava se nemění.

Šéf týmu Eric Boullier řekl, že Petrov bude mít nyní šanci ukázat, že dokáže na zkušenostech získaných během své první sezóny ve Formuli 1 stavět.

"S velikým potěšením oznamujeme, že Vitalij s námi zůstane pro roky 2011 a 2012, jak on, tak tým budou moci stavět na slibné sezóně 2010," řekl Boullier.

"Celý tým během posledních měsíců pracoval naplno, aby zlepšil svou konkurenceschopnost, stabilní jezdecká sestava je pro dosažení našich cílů podstatná.

Robert Kubica představuje pozoruhodnou laťku jak v rychlosti, tak konzistenci, a my jsme si jistí, že Vitalij se této úrovní výkonnosti v příštím roce přiblíží."

Gerard Lopez, předseda společnosti Genii Capital, který je vlastníkem týmu, přiznal, že nad Petrovovými schopnostmi občas panovaly pochyby, je si však jistý, že Rus nyní s většími zkušenostmi dokáže svůj potenciál přetavit v lepší výsledky.

"Loni v mnoha případech ukázal, že rozhodně má potenciál na to se prosadit," řekl Lopez. "Šlo jen o to dát všechno dohromady během každého víkendu, závod po závodě, a to bude jeho cílem pro rok 2011."

Petrov sám je z prodloužení své smlouvy nadšený, tlak, který byl na jeho osobu vyvíjen, si totiž uvědomoval.

"Jsem velice rád, že budu s týmem pokračovat a reprezentovat Lotus Renault GP v sezónách 2011 a 2012," řekl Petrov.

"Hodně jsem se letos naučil o tomto sportu, okruzích a voze. To mi do budoucna pomůže zlepšit se ještě víc. Jsem opravdu nadšený z toho, že budu s tímto týmem znovu pracovat a věřím, že se prosadím.

Rok 2010 byl v mnoha ohledech o učení. Rok 2011 bude o výkonech. Dnes cítím, že jsem připravený tuto výzvu přijmout."

Lopez dodal, že Renault může angažmá Petrova dále využít k lákání sponzorů z Ruska, kde zájem o Formuli 1 roste. Rusko má dokonce smlouvu na pořádání velké ceny od roku 2014.

"Zároveň, díky Vitalijovi a týmu se Rusko otevírá Formuli 1," sdělil Lopez. "Během několika posledních měsíců jsme si vybudovali blízké vztahy s touto zemí a s některými jejími nejsilnějšími společnostmi.

Těšíme se, že na tomto jedinečném partnerství budeme stavět a v příštích dvou sezónách ho proměníme ve velice úspěšné zážitky."

Ačkoliv má Petrov za sebou smíšenou nováčkovskou sezónu, když několikrát po chybách rozbil své auto, dokázal dosahovat také dobrých výsledků. Například v Maďarsku zaznamenal své dosavadní maximum - páté místo, v Abú Zabí za sebou zase celý závod držel výrazně rychlejšího Fernanda Alonsa. V celkovém hodnocení jezdců skončil třináctý.