Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vitalij Petrov u Caterhamu nahrazuje Trulliho

Vitalij Petrov u Caterhamu nahrazuje Trulliho

Ital působil ve F1 patnáct sezón.

Vitalij Petrov bude v letošní sezóně závodit za tým Caterham. Tým dnes potvrdil, že nahradí Jarna Trulliho.

Rus byl s týmem již několik týdnů spojován i přesto, že zkušený Ital má platnou smlouvu.

Petrov zůstal bez místa poté, co Renault (dnes Lotus) angažoval pro letošek Kimiho Räikkönena a Romaina Grosjeana.

"Toto je pro mě velmi vzrušující den," řekl Petrov. "Rád bych poděkoval Tonymu (Fernandesovi), Kamarudinovi Maranunovi a SM Nasrudinovi za to, že mi dali šanci připojit se k týmu, který do F1 přišel ve stejném roce jako já, a z nováčka vyrostl ve vážného soupeře.

Vášeň a duch, který Tonyho a celý tým žene vpřed, jsou nakažlivé. Je mi ctí, že se k nim můžu připojit a přispět k tomu, abychom letos a v dalších letech bojovali s týmy před námi.

Celou zimu jsem tvrdě trénoval, jsem připraven vrátit se zpět do kokpitu a pustit se do práce. Podle toho, co jsem zatím viděl, je náš vůz oproti tomu z roku 2011 zase o krok napřed a nyní se nemůžu dočkat, až v Barceloně znovu vyjedu. Při této příležitosti bych chtěl rovněž poděkovat všem svým fanouškům a partnerům za jejich podporu a trpělivost."


Petrov se ve Formuli 1 poprvé ukázal v roce 2010 v barvách týmu Renault. Rok předtím skončil druhý v seriálu GP2.

V loňské sezóně nasbíral celkem 64 bodů a hned v prvním závodě v Austrálii se dokázal dostat na stupně vítězů.

Rus v týmu nahrazuje 37letého Trulliho, který tak poprvé od roku 1997, kdy v Minardi vstoupil do F1, nemá místo v žádném týmu.

"Chtěl bych poděkovat Tonymu, Kamarudinovi a SM Nasarudinovi, Riadovi, Mikovi a všem v týmu za dvě sezóny, které jsme spolu strávili," řekl Trulli.

"Od základu jsme vybudovali a vytvořili solidní tým F1. Jsem opravdu hrdý, že jsem toho byl součástí. Chápu rozhodnutí, které tým udělal a do nadcházející sezóny bych mu chtěl popřát hodně štěstí."

Poprvé od roku 1970 tak nebude ve startovní listině vydané před začátkem sezóny žádný Ital.

Šéf týmu Tony Fernandes řekl, že rozhodnutí nahradit Trulliho, nebylo jednoduché.

"Nebylo jednoduché vyměnit Jarna Vitalijem, je to ale rozhodnutí, které dá celému týmu nový impuls. Dívali jsme se také reálně na globální ekonomickou situaci," řekl.

"Jarno má za volantem neuvěřitelný přirozený talent a jeho vítězství a dlouhodobé působení ve sportu budou navždy svědectvím jeho talentu ve Formuli 1, nyní je ale čas začít novou kapitolu historie našeho týmu a Vitalij je správným člověkem, který nám s tím pomůže."