Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 se vrátila o dvacet let zpátky, tvrdí Trulli

Formule 1 se vrátila o dvacet let zpátky, tvrdí Trulli

Odchod automobilek znamená více kupovaných sedaček.

Formule 1 se vrátila o dvacet let zpátky, spousta týmů v poli totiž potřebuje jezdce se silnými sponzory a talent odsouvá do pozadí. Takový je názor Jarna Trulliho.

Vzhledem k velkému odlivu automobilek ze sportu - v minulých letech odešly Honda, BMW a Toyota - je opět většina týmů v rukou soukromníků.

Jenže namísto přínosu pro sport tato situace spíše znamená snižování kvality startovního pole, jelikož týmy raději sáhnou po jezdci s finančním zázemím než s talentem.

"V několika posledních letech Formule 1 nabrala nehezký směr, smlouvy znamenají stále méně a jedinou věcí, která přitahuje pozornost, jsou velké peníze, které přinesou různí 'malí' jezdci," cituje Trulliho Gazzetta dello Sport.

"Jen čtyři týmy mohou garantovat vynikající jezdce, zatímco úroveň zbytku je velice slabá.

Když jsem začínal, kvalita byla vysoká, protože řada kontruktérů chtěla mít závodníky schopné vyhrávat. Dnes je rozpočet řady týmů tvořen penězi, které donesli jezdci.

Lotus je nejvážnějším mezi těmi nejnovějšími týmy, ale co se finančních potíží týče, také potřebuje shánět peníze. To, jak to je, je vážné, naše organizace je malá, marketingové oddělení není takové, jaké byste našli v týmu ze špičky, je těžké se udržet. Formule 1 se vrátila o dvacet let zpátky, spousta malých týmů a pár automobilek."

Trulli by navíc mohl v letošní sezóně zůstat jediným italským závodníkem ve startovním poli. Jeho jediný aktivní krajan, Vitantonio Liuzzi, sice má smlouvu s týmem Force India, stále častěji se ale mluví o jeho nahrazení Paulem di Restou.

Důvodem této situace je podle Trulliho špatná ekonomika Itálie a skutečnost, že pro řadu Italů je jediným zájmem ve Formuli 1 tým Ferrari.

"CSAI (Italská komise pro motorsport) toho nemůže moc dělat. Ty problémy jsou způsobené hlavně ekonomikou, naší mentalitou a týmem Ferrari. Italové se zajímají pouze o Ferrari. Mimo Itálii si jezdci najdou ve svých zemích sponzory, nejnovějším příkladem je (Vitalij) Petrov, zatímco u nás je to velký problém."