Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Nové pneumatiky poškodí přední týmy, tvrdí Alonso

Nové pneumatiky poškodí přední týmy, tvrdí Alonso

"Je to jako by ve fotbalu byla každou půlhodinu penalta."

Fernando Alonso se nechal slyšet, že není příznivcem pneumatik s nižší výdrží, které budou jezdci nuceni během sezóny 2011 užívat. Podle Španěla budou rychle odcházející pneumatiky trestat rychlejší vozy.

Nový dodavatel pneumatik Pirelli dle zadání Mezinárodní automobilové federace vyrobil takové obutí, které by mělo vydržet méně a přinést tak větší počet zastávek v boxech.

U nových pneumatik tak dochází k výrazně rychlejšímu opotřebení než u loňských pneumatik Bridgestone, které běžně zvládaly odjet i celou délku závodu.

Pohledy jezdců na nové obutí monopostů nejsou jednotné, převládají však spíše negativní názory. Podle Alonsa pravděpodobnost většího počtu zastávek v boxech způsobí jistou nepředvídatelnost při závodech a poškodí nejlepší týmy.

"Z toho, co jsme doposud viděli, opotřebení je velmi výrazné, což znamená, že budeme mít závody s mnoha zastávkami v boxech," řekl Alonso.

"Nejsem toho příznivcem, jelikož si myslím, že tato zvýšená nepředvídatelnost nebude ku prospěchu nejlepším týmům.

Je to jako by ve fotbalu bylo rozhodnuto, že každou půlhodinu bude mít každý tým penaltu - myslím, že v takovém případě by Barcelona a Real Madrid neskákaly radostí.

Nicméně, situace je stejná pro všechny. Bude důležité být nejrychlejší, protože si nemyslím, že si budeme moci dovolit o jednu zastávku méně než naši hlavní soupeři."

Španělský pilot však nadále zůstává zdrženlivý ohledně formy týmu Ferrari, ačkoli očekává, že vedoucí skupinka bude mnohem těsnější než tomu bylo v předchozím roce.

"Až v Melbourne budeme skutečně vědět, jak jsme na tom v porovnání s ostatními," pokračoval Alonso. "V tuto chvíli jsem spokojený, jelikož jsme si ověřili, že máme spolehlivý vůz.

Pokud vše půjde podle plánu, budeme ve skupině týmů schopných bojovat o titul, vedle úřadujících šampionů Red Bullu, McLarenu, Mercedesu a také Renaultu, který již učinil krok vpřed na konci loňské sezóny. Také Toro Rosso udělalo velký pokrok."