Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Letošní pneumatiky způsobí u diváků zmatek, soudí Trulli

Letošní pneumatiky způsobí u diváků zmatek, soudí Trulli

"Každý bude muset do boxů alespoň třikrát, tj. 72 zastávek za závod."

Jarno Trulli se nechal slyšet, že vysoká míra opotřebení pneumatik Pirelli v letošní sezóně Formule 1 bude pro diváky matoucí. Všeobecně se při úvodních závodech sezóny očekávají tři až čtyři zastávky v boxech pro každý vůz.

Ital rovněž popřel, že by jezdci sami žádali o zvýšenou rychlost degradace pneumatik. Věří však, že Mezinárodní automobilová federace a Pirelli brzy situaci napraví.

"Při rozhovorech s ostatními piloty jsem si všiml, že každý bez výjimky má velké problémy s opotřebením pneumatik," napsal Trulli ve svém sloupku pro italský La Repubblica.

"Po pouhých pěti kolech pneumatiky ztratí velkou část ze své efektivity. Ty nejvyváženější vozy zvládnou sedm kol, ale pak následuje strmý pokles. Jezdec zvládne odjet 14 kol, aby dokončil svůj stint, ale bez jakéhokoli výkonu.

Proto si stěžujeme - není pravda, jak jsem se někde dočetl, že jsme sami žádali, aby pneumatiky takto rychle odcházely. Nikdy jsme o nic takového nežádali, konzistence pneumatik je pro pilota stěžejní záležitost.

Umožňuje vám vyhodnocovat ostatní proměnné vašeho nastavení. Pokud jsou pneumatiky nekonzistentní, nikdy skutečně nepochopíte, co zlepšuje či zhoršuje vaši výkonnost.

Vysoká degradace pneumatik rovněž způsobí v závodu velké zmatky, každý vůz bude muset do boxů minimálně třikrát. To znamená v průměru 72 zastávek v boxech během jednoho závodu - stěží zvládnutelná situace. Federace to vzala na vědomí, stejně jako Pirelli.

Nikdo nechce ukončit závod vlivem takto náhodné proměnné. Zastávky v boxech jsou náhodným elementem, který je příliš obtížné zvládat. Doufám tedy, že by se situace mohla zlepšit už tuto neděli."