Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Film o Sennovi míří pozvolna do kin a srdcí fanoušků

Film o Sennovi míří pozvolna do kin a srdcí fanoušků

Recenze dlouho očekáváného snímku o životě legendárního jezdce.

Film, jenž zbavil slov prostořekého Jeremyho Clarksona, rozplakal chladného Rona Dennise a vyhrál cenu na prestižním festivalu Sundance. To jsou jen některé z mnoha přívlastků dokumentárního snímku "Senna" režiséra Asifa Kapadiy. Jaký je jeden z nejočekávanějších sportovních filmů poslední doby a kdy jej uvidíme? Na to se pokusí odpovědět následující řádky...

Čekání na Godota?

První konkrétní informace o chystaném celovečerním dokumentárním filmu mapujícím životní dráhu trojnásobného mistra světa formule 1 Ayrtona Senny sahají o něco dále než rok zpátky. Na podzim loňského roku zavítal tento světem motorsportu ostře sledovaný snímek do kin v zemích, kde spěla ke svému vrcholu sezóna formule 1 – v Japonsku a Brazílii. Příznačnější publikum si tvůrci filmu vzhledem k jeho reáliím skutečně nemohli pro premiéru vybrat.

Zbytek světa zatím nervózně přešlapoval poté, co se objevila informace, že film bude cestovat spolu se šampionátem formule 1. Tedy do kina si můžete přijít tam, kde se zrovna pojede aktuální závod, což nebyla příliš povzbudivá zpráva pro fanoušky z České republiky.

Na jaře se však film s podtitulem "Beyond the Speed of Sound" objevil v Japonsku a Brazílii na DVD a Blu-ray nosičích. Ostatní země by se podle všeho měly dočkat záhy. Premiéry jsou aktuálně naplánovány pro Německo (12.5.) a Anglii (3.6.), ovšem například někteří tuzemští prodejci již avizují vydání filmu i s českou podporou ke konci května.

Archivní záležitost

Už před začátkem produkce tisková prohlášení slibovala použití dosud nezveřejněných obrazových materiálů a oficiální podporu Sennovy rodiny. Bernie Ecclestone skutečně vpustil filmaře do svého archivu, což bylo samo o sobě naprosto bezprecedentní, autoři pak ale také čerpali z dalších materiálů a archivů po celém světě. Ve finále vybírali z tisíců hodin obrazových záznamů. A vybrali dobře.

Výsledek této mravenčí práce je doslova podivuhodný a jen dokládá, jak ostře sledovaným a zaznamenávaným odvětvím svět formule 1 už za Sennova života byl. Pestrost dostupných záběrů a jejich důmyslné použití při budování atmosféry publikum pohltí více než prostorové efekty kdejaké aktuální 3D produkce a divák bude mít místy pocit jako by nahlížel protagonistům přes rameno a byl součástí dění. Přesně takovou přidanou hodnotu nový film potřeboval, aby se nestal pouze dalším dokumentem o Sennovi.

Je pochopitelné, že při tradiční mainstreamové stopáži (standardní verze má 106 minut) nezbyl čas na všechny aspekty života této komplexní a pro mnohé i mystické sportovní postavy. Děj se tak některých témat dotýká v podstatě jen okrajově a zaostřeno je především na Sennovu kariéru v královské disciplíně motorsportu – v době, kdy si přívlastek královská bez nejmenších pochyb zasloužila.

Tvůrcům se podařilo umazat část svatozáře, kterou Sennovi s postupem času připnuli fanoušci, novináři i dokumenty vzniknuvší po jeho smrti, a představili jej znovu v mnohem lidštější a zábavnější podobě.

Težko navíc uvěřit, že Sennův životní příběh nepochází z pera nějakého hollywoodského scénáristy, stačilo tedy jen vybrat obsahově a emočně silné kapitoly. A přesně to se autorům (s přihlédnutím k faktu, že snímek je určen širokému filmovému publiku) podařilo na jedničku s hvězdičkou. Patřičné dramatičnosti se pak dosáhlo tím, že film je sestaven výhradně z původních dobových záznamů a jeho integritu tedy neruší žádné dotáčky ani aktuální rozhovory.

Hodný, zlý a ošklivý

Jako zlatá nit se vyprávěním táhne Sennův duel s Alainem Prostem. Střet těchto velikánů historie formule 1 se zde vyvíjí zcela v souladu s dogmaty antického dramatu. Oba rivalové si jsou souzeni, navzájem přitahování i odpuzováni, oba posiluje i zároveň ničí vzájemný bratrovražedný souboj.

Tentokrát se však bitvy odehrávájí více v zákulisí, než-li na trati. Jak známo z historie, výsledky tohoto souboje něměli v rukou pouze oba hlavní aktéři, ale také funkcionáři Mezinárodní automobilové federace. Ano, i politika formule 1 tvoří podstatnou součást příběhu. I zde však autoři prokázali svůj Fingerspitzengefühl a diváka nenudí. Ba naopak. Scény s místy až démonickým prezidentem FIA Jean-Marie Balestrem patří k páteři příběhu a mísí se v nich komické prvky s momenty, kdy až člověku běhá mráz po zádech.

Nutno říci, že ani Alain Prost nevychází z filmu zrovna sympaticky a právě v pojetí jeho postavy je patrná jistá převaha umělecké licence nad objektivním líčením. Prost je zde totiž vedle Balestreho takový další záporák.

Rozkolísané misky vah se snaží vyrovnat až "prodloužená" verze filmu, jež standardní stopáž prokládá zhruba hodinou rozhovorů s osobnostmi, které z původní verze poznáme pouze po hlase coby vypravěče. Profesor Prost tak alespoň na tomto místě dostane šanci vylepšit si svou bilanci v šampionátu sympatií.

Z hlediska obsahu rozšířená varianta filmu přináší ucelenější obraz Sennovy postavy a jejího začlenění do kontextu tolik specifického prostředí, jakým svět formule 1 bezesporu je. Zoufale jí však chybí svižné tempo původní verze a více než plnohodnotnou alternativou je tak pouze vítaným bonusem, který zve dále skalní fanoušky nebo ty, které základní stopáž snímku nalákala na další chod.

Otevřete svá srdce i přehrávače

Po vizuální stránce film překpaví. Obrazová kvalita jednotlivých scén sice dosti výrazně kolísá úměrně tomu, jaká technologie byla použita pro jejich záznam (mj. U-matic, Super 8, VHS, Betamax, ale i 35mm film), některé části filmu však mají co nabídnout i fanouškům vysokého rozlišení. Zvukové stopě pak dominuje vynikající hudba Antonia Pinta.

Stejně jako byl Senna pro mnoho lidí na celém světě něčím víc než jen závodním jezdcem, je i film Asifa Kapadiy něčím víc než jen dalším dokumentem o životě sportovní ikony. Příběh je navíc servírován v lidské rovině a ve velmi emotivním stylu, takže ve finále tvůrcům rádi odpustíte i těch pár chyb jako např. tu a tam černobílé vidění i dosti nepovedené postsynchrony při některých závodních scénách (se snahou umocnit zvukové vjemy pro velké kinosály to tvůrci místy skutečně přepískli).

Pokud patříte mezi fanoušky Ayrtona Senny, dost možná se při sledování filmu neubráníte dojetí. Pokud mezi fanoušky Ayrtona Senny nepatříte, dost možná se jimi po zhlédnutí filmu stanete.